Jack Bruce Band - How's Tricks (1977)

Jazz / Rock
Label: RSO

1. Without a Word (5:21)
  2. Johnny B'77 (3:21)
  3. Times (4:52)
  4. Baby Jane (2:38)
  5. Lost Inside a Song (4:04)
  6. How's Tricks (4:11)
  7. Madhouse (3:45)
  8. Waiting for the Call (5:47)
  9. Outsiders (2:57)
  10. Something to Live For (5:13)
avatar van Droombolus
Gewoon weer een heel goeje plaat. Jack Bruce Band Mk. 2 is wat minder avontuurlijk als de Mk.1 bezetting ( het verschil is goed te horen op CD2 en CD3 van het Spirit boksje met BBC opnames wat eerder dit jaar uitkwam ), maar wel ontzettend degelijk en met een piepjonge Simon Phillips op drums.
Phillips zou later samen met toetsenist Tony Hymas naar Duncan Browne's band vertrekken en geweldige bijdragen leveren aan diens Wild Places album.

Without A Word is een onvervalste Bruce / Brown klassieker die zo in het rijtje met White Room & Theme For An Imaginary Western kan IMO.

avatar van heartofsoul
Doet mijns inziens maar weinig onder voor Songs for a Tailor, Harmony Row en Out of the Storm.
Het zijn natuurlijk de goede liedjes en de stem (en bass) van Bruce die 't hem hier doen, maar 't is ook een mooi uitgebalanceerd album, met genoeg ruimte voor de andere leden uit de band. Ik vind Simon Phillips bijvoorbeeld een uitstekende drummer en ik heb ook met zeer veel genoegen geluisterd naar Tony Hymas op piano, electrische piano en synthesizer. Jammer alleen dat Hughie Burns Baby Jane mocht zingen (zal wel zijn eigen compositie zijn), dat verstoort voor mij het gevoel van eenheid dat het album uitstraalt. Mooiste nummer vind ik Without A Word, waar de cd mee begint.

avatar van Droombolus
heartofsoul schreef:
Jammer alleen dat Hughie Burns Baby Jane mocht zingen (zal wel zijn eigen compositie zijn), dat verstoort voor mij het gevoel van eenheid dat het album uitstraalt..

Helemaal mee eens en ...... inderdaad hij had het ook geschreven. Hij zingt het helemaal niet slecht maar Bruce heeft nou eenmaal een uniek stemgeluid waarnaast een mindere god wel heel bleek afsteekt.

Hughie Burns speelt trouwens mee op Scott Walker's Bish Bosch album van vorig jaar .....

avatar van jorro
Voor de lijstjesfreaks.....nummer 51 (gedeeld) in de jaarlijst 1977 van OOR. 1 puntje van Bert van de Kamp en 5 punten van Jan Maarten de Winter.

Dankzij dit lijstje alsnog 'ontdekt'. Jazz en rock wisselen elkaar sterk af op dit album, meer nog dan anders zelfs binnen de nummers. Een pittige rocksong verandert in twee maten in een zwoele jazzsong of andersom. Mooi.