Ludwig Göransson - Oppenheimer (2023)

Zweden
Score
Label: Back Lot

1. Fission (4:38)
  2. Can You Hear the Music (1:50)
  3. A Lowly Shoe Salesman (3:34)
  4. Quantum Mechanics (3:00)
  5. Gravity Swallows Light (3:30)
  6. Meeting Kitty (5:47)
  7. Groves (3:03)
  8. Manhattan Project (3:01)
  9. American Prometheus (2:37)
  10. Atmospheric Ignition (3:28)
  11. Los Alamos (2:38)
  12. Fusion (3:55)
  13. Colonel Pash (4:57)
  14. Theorists (3:14)
  15. Ground Zero (4:21)
  16. Trinity (7:52)
  17. What We Have Done (5:45)
  18. Power Stays in the Shadows (4:10)
  19. The Trial (5:32)
  20. Dr. Hill (4:23)
  21. Kitty Comes to Testify (4:52)
  22. Something More Important (3:25)
  23. Destroyer of Worlds (2:54)
  24. Oppenheimer (2:16)
avatar van vivalamusica
Zonder zelf nog de film gezien te hebben alvast de indrukwekkende levensloop van Robert Oppenheimer op de wikipedia gelezen. De soundtrack titels zijn daardoor al wat makkelijker in te plaatsen. Zo gaat 'Trinity' over de eerste atoomproef.

De viool is weer een belangrijk muziekinstrument ook voor deze soundtrack, ::hier meer over te lezen en over de componist.

avatar van thomzi50
Heel fijne soundtrack weer, van Göransson, die onderhand echt uitgroeit tot een van de beste muzikanten van dit moment. Deze score is dynamisch en gevarieerd - net als de film zelf, die een mengeling is van biopic, thriller, reconstructie, dreigende oorlogsfilm en rechtsbankdrama. Opvallend is de afwezigheid van de drum, schijnbaar om militaire associaties in de film te vermijden.

avatar van Michiel Cohen
thomzi50 schreef:

tip: Joseph Trapanese

Michiel Cohen schreef:

tip: Joseph Trapanese

Beetje off-topic, maar: welke dan? (Want wat ik nu vluchtig van hem checkte, doet me nog niet heel erg hieraan denken.)

avatar van Michiel Cohen
thomzi50 schreef:

Gewoon zijn hele ouvre afwerken. Lorne Balfe is ook een goede componist.

Wat een schitterende soundtrack van een fraaie film is Oppenheimer van de in de muziek nog relatief jonge componist Ludwig Göransson. Het doet me qua sfeer denken aan een andere Christopher Nolan film met ook zo'n mooie soundtrack: Interstellar. In beide films maken de soundtracks de films nog beter en haast emotioneler. De muziek kruipt onder je huid, ook als je deze zonder film beluistert.

Op de soundtrack van Oppenheimer staan een paar wonderschone thema's en wordt daarnaast ook op momenten mooie elektronische muziek ingepast. Een paar favoriete stukken hier zijn Fission, Meeting Kitty, Groves, Manhattan Project, Los Alamos, Fusion, Ground Zero, Trinity, Power Stays in the Shadows, The Trial & Destroyer of Worlds. Zeer aan te bevelen deze oh zo mooie muziek!

avatar van thomzi50
MIjn favoriet, en tevens met afstand mijn meest beluisterde nummer van 2023: Can You Hear the Music.