Jolie Holland - Haunted Mountain (2023)

Roots
Label: Cinquefoil

1. 2,000 Miles (4:30)
  2. Feet on the Ground (4:05)
  3. Highway 72 (4:52)

met Buck Meek

4. Won't Find Me (3:50)
  5. One of You (4:16)
  6. Haunted Mountain (4:19)
  7. Me and My Dream (5:26)
  8. Orange Blossoms (4:54)
  9. What It's Worth (4:41)
avatar van Juveniles
Leuk!!! Een nieuwe Jolie Holland! Te lang geleden dat we van haar hoorden (2014) afgezien van een samenwerking met een to be good tanya in 2017.
Bijzonder is dat Big Thief Buck Meek meewerkt aan dit album, en zelf ook binnenkort uitkomt met een eigen album met een zelfde titel. Dat kan geen toeval zijn.

Orange Blossoms

Nieuw nr van aantal dagen geleden, mooi piano gedragen

avatar van Juveniles
zo geruisloos als Jolie Holland in 2014 na het uitkomen van Wine Dark Sea van het toneel verdween, zo geruisloos is ze er nu weer. Gelukkig. Want ze brengt ons 9 pareltjes op haar eigen unieke wijze: smachtend, loom, dromerig, rauw. Ze zoekt ook voorzichtig het experiment in het elektronische Feet on the Ground, voor mij het minst aansprekende nummer op het album -met als voordeel dat het daarop volgende nr, een duet met Buck Meek nog meer binnenkomt-. Mooi trouwens hoe Holland en Meek aan het door hun beide geschreven titelnummer een eigen fraaie draai geven.
Afsluiten doet ze indrukwekkend in What It's Worth.

avatar van RonaldjK
potjandosie, iets voor jou, als rustpunt in deze plotseling stormachtige januarimaand?

avatar van potjandosie
bedankt voor de tip RonaldjK. ben geheel onbekend met haar muziek. ga deze uitproberen. wellicht een aangename verrassing.

avatar van RonaldjK
MuMe noemt dit qua genre 'roots' en in het geval van Haunted Mountain van de Amerikaanse Jolie Holland betekent dat countryfolk. Daarbij is ze niet bang om met drumcomputer en dronegeluiden een zijweggetje in te slaan in de richting van drum 'n' bass, getuige Feet on the Ground, als een U.S.-zusje van Goldfrapp in donkere sfeer meanderend.

Dat je ook met viool kunt dronen, bewijst het intro van Highway 72, dat zich openvouwt tot een weemoedig duet met Buck Meek. In Won't Find Me is ze juist triomfantelijk als ze haar ex (?) toezingt in opnieuw een kalm liedje.
Met haar band (elektrische gitaar, bas, drums) brengt ze in veertig minuten het ene na het andere dromerige liedje, de ene keer traditioneler dan de andere. En ook al mis ik een vlot nummer, de schoonheid van het titellied en Orange Blossoms vallen meteen op.
Met dank aan maatje JeKo, die me erop attendeerde dat ik hierbij een bericht had geschreven, was dit een herontdekkinkje. Buiten giert de wind, net als een krap jaar geleden. Met de muziek van Holland is er een rustgevende soundtrack bij.