Roy Harper & Jimmy Page - Whatever Happened to Jugula? (1985)

Label: Beggars Banquet

1. Nineteen Forty-Eightish (9:43)
  2. Bad Speech (1:15)
  3. Hope (4:29)
  4. Hangman (7:07)
  5. Elizabeth (6:37)
  6. Frozen Moment (3:16)
  7. Twentieth Century Man (4:25)
  8. Advertisement (Another Intentional Irrelevant Suicide) (8:20)
Harald
An ordinary man writing songs for ordinary people - file under Science fiction. Roy Harper & Jimmy Page - Whatever Happened to Jugula?. Wat een geweldige plaat.

Roy Harper (born June 12, 1941), is een engelse rock singer-songwriter / guitarist en thuis in folk music. Jimmy Page (James Patrick Page (Heston (Middlesex), 9 januari 1944 ) was lead guitarist en songwriter bij de Yardbirds en Led Zeppelin.

Roy Harper ontmoet Jimmy Page tijdens het Bath Festival in 1970. Ze worden goede vrienden en Roy Harper was dan ook openings act op een aantal Led Zeppelin concerten. In 1971 speelde Jimmy Page op Harper's album Stormcock, onder het pseudonym "S. Flavius Mercurius". Roy Harper is ook bekend voor zijn lead vocals op Pink Floyd's "Have a Cigar" op hun 1975's album "Wish You Were Here". In 1985, Roy Harper en Jimmy Page hebben dan die plaat Whatever Happened to Jugula? opgenomen. Het is een min of meer accoustische plaat, een klassieke collaborative album van deze twee British rock icons. Een heel interessante plaat met bizarre lyrics en compliceerde guitaren wisselingen.. Jimmy's electric solos flikkeren door het hele album. Dit is een plaat voor dieharde Jimmy Page/Zep fans en natuurlijk Roy Harper fans. Maar verwacht geen Led Zeppelin plaat, het is gewoon een hele goede en interessante plaat met veel muzikale experimente.

Nieuwstad
Op deze plaat het door Anathema bekend geworden "Hope".

Dit bijzondere nummer werd geschreven in samenwerking met David Gilmour. Hij schreef de muziek maar wist niet wat ie er verder mee aan moest en gaf het aan Roy Harper. Die schreef vervolgens de tekst en zanglijnen.

Zo'n 10 jaar later nam Anathema het op haar eigen manier voor haar rekening en het nummer is inmiddels uitgegroeid to een echte kraker.

Father McKenzie
Nooit gewten dat die twee samen een plààt gemaakt hebben, hier leer je nog eens wat!

Ik kende dit ook niet. Met veel moeite Harald's Engels/Nederlands gemixte review gelezen. Aangezien alles wat Jimmy Page na Led Zeppelin gedaan heeft niet echt de moeite waard is ben ik toch behoorlijk sceptisch tegenover dit album.

Nieuwstad
Stijn_Slayer schreef:

Luister dan eens naar Stormcock van Roy Harper. Een volledig acoustisch album uit 1971 waar Page zich van zijn allerbeste kant laat zien

avatar van RoyDeSmet
Vergeleken met Stormcock is dit natuurlijk waardeloos....

avatar van Droombolus
Geheel conform Stijn's dogma dus ?

avatar van RoyDeSmet
Oh, weet ik niet. Stormcock ken ik al langer en heb deze vandaag pas voor het eerst geluisterd nadat ik de hele week Stormcock wel bijna dagelijks heb gedraaid.
Dat album is gewoon zo ontzettend goed!

Op dit album moet ik bijna kotsen van de jaren '80 sound.
Stormcock kon ik overigens ook niet na de eerste twee keer luisteren gelijk waarderen, dus misschien volgt er binnenkort nog eens een meer uitgebreide recensie van dit album.

Ben er inmiddels wel achter dat ik de genialiteit van Harper niet zo hoor. Stormcock vind ik wel goed, maar ook weer geen meesterwerk. Zijn meest recente vond ik best wel pover en een beetje irritant. Die ontdekkingstocht is dus op een laag pitje komen te staan....

Als ik lees dat dit album de vergelijking met Stormcock niet aan kan, heb ik al niet zo'n dringende behoefte meer om hier achteraan te gaan. Een jaren 80 sound helpt ook niet.

avatar van RoyDeSmet
Die constatering deed ik ook maar na alleen het eerste nummer van dit album voor het eerst gehoord te hebben. Ik sta er nog steeds achter, maar zoals ik al zei moest ik Stormcock ook een keer of drie horen voor ik het 'begreep'.
Het tweede nummer op Stormcock vind ik bijvoorbeeld echt briljant!

yellowhite
Net als Stijn hoor ik de 'meesterwerk' in Stormcock ook niet. Toch een geweldig album hoor, maar ik zou het geen meesterwerk bekronen. Tevens vind ik alles van Page na Zeppelin ook niet goed. The Firm en Coverdale/Page vind ik zelfs beschamend slecht.
Maaaar, dit album vind ik dan wel weer geweldig! Echt een fantastische mix van Harper's humor en folk, Page's blues-rock gitaarspel; en wat 80s effecten. Vooral Advertisement vind ik een perfect nummer!

Tip: luister na of tijdens het 'roken'