Herman van Veen - In Vogelvlucht 3 (2023)

Alternatieve titel: Zijn Mooiste Liedjes

Label: Harlekijn

1. Mazzel (2:35)
  2. Bankstel (3:31)
  3. Onderaan de Dijk (2:24)
  4. Alles Doet Ertoe (2:34)
  5. Sterk (2:53)
  6. Als Jij het Zegt (2:07)
  7. Schrijf Me (2:12)
  8. Ook Wij, Titaantjes (3:03)
  9. Kwijt (2:51)
  10. Voor Marie-Louise (2:09)
  11. Mijn Vriend en Ik (3:00)
  12. Dag in Dag Uit (1:59)
  13. Moenie Weggaan Nie (3:25)
  14. Vormen van Gekte (2:37)
  15. Cirkels (2:43)
  16. Boem Boem Boem (2:12)
  17. Anders Anders (3:45)
avatar van CWTAB
Terug een verzamelaar maar deze keer met recent materiaal: 2, 4, 5, 7, 10 komen van Vallen Of Springen (2017), 3, 6, 8, 10, 11, 13, 15 komen van Een Keuze, Live Thuis (2020), 1, 9, 12 & 14 komen van Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij (2021), uitzondering hier is 17 dit komt uit Carré 2000 (2001) en betreft zogenaamde Afrikaanse versie.

In tegenstelling tot de voorgaande in Vogelvlucht reeks zijn er geen nieuwe versie gemaakt maar werd er gekozen voor de reeds bestaande versies.

Leuke cover van Willem Vermandere (Voor Marie-Louise) en die Thé Lau cover blijft weergaloos. De Zuid-Afrikaanse versie van Ne Me Quitte Pas kan mij persoonlijk niet zo bekoren...

avatar van gaucho
Opvallend dat bij deze verzamelaar - die zowel in titel als hoesontwerp aansluit bij de eerste twee delen - specifiek gekozen is voor Hermans meest recente output vanaf 2017 (OK, met uitzondering van nummer 17). Als je je als koper zou beperken tot deze drie albums, valt er een groot gat: de periode 1992-2016 wordt dan volledig genegeerd. Alsof Herman in die tijd niets moois heeft gemaakt, wat natuurlijk niet het geval is. Aan het platenlabel - soms een reden waarom nummers niet voor een verzamelaar worden geselecteerd - kan het ook niet liggen; al zijn albums zijn uitgebracht door Harlekijn, danwel Polydor/Universal. Ik blijf het een merkwaardige selectie vinden.

avatar van goldendream
Een overbodige en slecht samengestelde verzamelaar:
- enorm gat van 1992 tot 2014 zoals al aangegeven; dit zou deel 4 moeten zijn en de weggelaten periode deel 3
- aantal oude nummers in een nieuw jasje waaronder 'Cirkels' (prachtnummer, dat wel, maar hier niet passend)
- aantal goede nummers weggelaten voor mindere nummers waaronder 'Alles doet ertoe' en 'Vormen van gekte'

Omdat ik momenteel nogal veel luister naar Frank Sinatra doet het me denken aan zijn verzamelaars: zoveel overbodige met willekeurige nummers.

Heel grote fan van Herman, maar niet van dit.

avatar van CWTAB
Een 40 tal nummers uit de periode 1993-2009 komen wel aan bod op deze verzamelaar:

Herman van Veen - 100 (2009) - MusicMeter.nl

Wel 1 die niet door Herman is samengesteld en ook niet door Harlekijn is uitgegeven, zelfs de nummers met het Rosenberg trio komen aan bod.

Totaal overbodig album, waar de vorige in Vogelvlucht's nog andere versies boden is het hier maar magertjes. Wederom op vinyl lengte uitgegeven (de vorige waren beide dubbel LP).

avatar van gaucho
O ja, die 5CD box die hierboven wordt aangestipt, heb ik ook nog. Lag destijds voor een zeer zacht prijsje in de winkels, ik meen een euro of 7. Vooral gekocht vanwege Uit elkaar, het duet (nou ja, ik hoor haar nauwelijks) met Monique van der Ven uit de gelijknamige film uit 1979. Een van de weinige singles van Herman die de Nederlandse hitparade haalde, maar bij mijn weten verder niet of nauwelijks op CD te vinden.

Die boxset biedt inderdaad wel een vrij volledig overzicht, voor zover je daar bij zijn enorme output van kan spreken. Ik blijf het altijd jammer vinden dat sommige nummers (met name de hits Opzij en Hilversum III) op recentere verzamelaars in een ander arrangement langs komen dan de originele versies. Maar die box vult het gat dat deze nieuwe verzamelaar laat vallen heel aardig op. Het maakt In Vogelvlucht 3 in mijn ogen eigenlijk nog overbodiger...

avatar van goldendream
Het ideale lijkt me dat er ongeveer 10 delen 'In vogelvlucht' zouden bestaan, waarbij elk regulier album chronologisch aan bod komt.
bv: deel 1 1968-1973 / deel 2 1974-1978 / ...