Thomas Mapfumo - Choice Chimurenga (2003)

1 stem

Zimbabwe
Wereld
Label: Sheer

1. Sweet Maria (6:24)
  2. Timothy (7:32)
  3. Marima Nzara (6:57)
  4. Zimbabwe (3:30)
  5. Havasevenzi Vapfana (4:45)
  6. Manhungetunge (4:42)
  7. Pamuromo Chete (6:31)
  8. Mamvemne (6:32)
  9. Kuende Mbire (6:17)
  10. Disaster (5:44)
  11. Nyama Musango (8:12)
  12. Usatambe Nenyoka (6:25)
  13. Chimurenga (6:07)
avatar van potjandosie
een verzamelaar van de inmiddels 80-jarige gepensioneerde Zimbabwaan Thomas Mapfumo, voormalig banneling, die al vele jaren woonachtig is in het plaatsje Eugene in de staat Oregon, U.S.A.

er verschenen vanaf 1978 van hem en zijn band "The Blacks Unlimited" rond de 35 albums inclusief live albums en verzamelaars, waaronder zijn reguliere klassieker "Corruption" (1989). ongeveer de helft daarvan is hier terug te vinden op Music Meter.

deze verzamelaar met een selectie van nummers van 6 albums afkomstig uit de periode 1998 t/m 2003 is als volgt samengesteld:

2 nummers (1,2) van het album "Toi Toi" (2003)
3 nummers (3,4,5,) van "Chimurenga Forever" (2002)
2 nummers (6,7) van "Manhungetunge" (2002)
3 nummers (8,9,10) van "Chimurenga Explosion" (2000)
1 nummer (11) van "Live At El Rey" (1999)
2 nummers (12,13) van "Chimurenga '98" (1998)

aanstekelijke, dansbare, ritmische, vrolijk makende muziek met meerstemmige zang zo zou ik deze muziek willen classificeren, waarbij de nummers redelijk inwisselbaar zijn en het meer om de "groove" gaat.

voor degenen die meer willen weten over de man en zijn muziek hierbij een citaat uit de liner notes:

"Thomas Mapfumo or "The Lion of Zimbabwe" is an African pop legend. His style, Chimurenga Music ("music of struggle") first became popular in wartime during Zimbabwe's 1970's independence struggle. His lyrics confront issues such as government corruption and nepotism, abandonment of traditions, poverty and aids. Thomas sees himself as a messenger for the people of Zimbabwe and his music Chimurenga is seen as a tool for change, and a voice for those who can't speak for themselves.

The sacred mbira music (traditional thumb piano) of the Shona region remains the spiritual centre of Chimurenga Music, but elements of Jit (a popular Zimbabwean music style), African jazz, swing, soul and rumba continue to come through".