Legs Diamond - A Diamond Is a Hard Rock (1977)

Label: Mercury

1. A Diamond Is a Hard Rock (3:12)
  2. Waiting (4:56)
  3. Long Shot (4:24)
  4. Woman (6:15)
  5. Jailbait (3:22)
  6. I Think I Got It (2:49)
  7. Evil (5:21)
  8. Live a Little (3:29)
  9. Flyin' Too High (3:33)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Dit is het debuutalbum van een Amerikaanse Hard Rock groep die ik al een tijdje op vinyl heb. Bij aankoop zei die naam me iets, maar verder kende ik hun muziek niet en het is een meevaller geworden. Ik heb ondertussen een aantal albums toegevoegd.

De naam Legs Diamond verwijst naar de gangster Jack "Legs" Diamond die zijn glorietijd kende tijdens de Amerikaanse prohibitie. De groep zelf, zo lees ik onder andere op Wiki, wordt wel eens de Amerikaanse Deep Purple genoemd, vooral vanwege de aanwezigheid van die lekkere Hammond orgel. Ik zou eerder aan Uriah Heep of de jonge Whitesnake denken. Bekendste naam lijkt mij die van zanger Rick Sanford, nog altijd weet ik niet waarom. Misschien weet collega Von Helsing meer?

De muziek klinkt heel goed, het dateert wel uit de jaren zeventig, hé! Er is voldoende afwisseling tussen gedreven nummers (Diamond is a Hard Rock, Long Shot, I Think I Got It), tragere nummers (Woman, Jailbait) maar geen quasi obligate ballad. Mooiste nummers vind ik Long Shot en Evil. Jammer van die fade-outs hier en daar. Het is fijne muziek met goede muzikanten, met ambachtelijke nummers en met veel gevoel gespeeld, iets wat ik soms mis bij de hedendaagse muziek. Is dat dan de definitie van nostalgie?

Weinige mensen hier kennen dit, ik voel me weer een missionaris. Na drie albums hielden ze er mee op, in 1984 herbegonnen ze en sinds hun oprichting timmeren ze rustig verder aan de weg, op hun manier. Fijne rock dat zorgt voor een goed humeur bij de liefhebbers.

avatar van vielip
Je staat niet alleen kerel! Ik ken deze band ook zeker wel. Alleen niet van de eerste albums. Ik heb hun jaren 80 werk voor een groot deel in huis. Ook erg de moeite waard vind ik!

avatar van vielip
Laatst voor het mooie bedrag van 2 euro op vinyl gekocht. Zoals ik hierboven al aangaf kende ik het echt oude werk van de groep nog niet dus ik dacht; voor dat prijsje neem ik 'm mee. Valt niet tegen. Er wordt vakkundig gespeeld en de meeste nummers klinken heel volwassen. Zeker als je bedenkt dat dit hun debuut was! Een ander opvallend aspect (zeker in de hardrockscene) is het gebruik van een dwarsfluit! Niet in elk nummer (gelukkig) maar af en toe wordt 'ie ingezet. En dat zorgt voor de nodige afwisseling. In het prachtige 'Evil' bijvoorbeeld. Door die dwarsfuit is de link naar bijvoorbeeld Jethro Tull of onze eigen Golden Earring snel gemaakt maar daarmee doe je Legs Diamond te kort. Ze hebben wel degelijk een 'eigen smoel'. Voorlopig geef ik de voorkeur aan de albums Out on bail en Land of the gun maar deze mag er ook zeker zijn.

Guitars & Wings
vielip schreef:
Zeker als je bedenkt dat dit hun debuut was!

Ik denk toch dat het hun tweede plaat was, zie hier !!

avatar van vielip
Huh, oké dat wist ik dus niet!

avatar van Von Helsing
Sir Spamalot schreef:

I Think I Got It, I got it from you! Ik zie nu pas dit bericht, 11 jaar na dato. Rick Sanford klinkt inderdaad in de oren als een naam die bekend zou moeten zijn maar verder dan de originele zanger van Legs Diamond komt ik niet.

Mijns inziens is Legs Diamond de voorganger van Great White, qua stijl maar alleen een decennia eerder. Heerlijke hard rock met blues invloeden en een zanger, Rick Sanford, met dezelfde intonatie als Jack Russell.

Legs Diamond deed van niemand onder in die tijd maar hadden een zeer slecht managementteam edoch een deal bij een major label.

Town Bad Girl was destijds mijn eerste kennismaking in 1989 of 1990 maar de platen hiervoor zijn echte aanraders.