Moving Hearts - The Platinum Collection (2007)

1 stem

Ierland
Folk
Label: Rhino

1. Hiroshima Nagasaki Russian Roulette (4:22)
  2. Before the Deluge (5:40)
  3. Landlord (2:41)
  4. Faithful Departed (4:44)
  5. Lake of Shadows [Live] (4:49)
  6. Dark End of the Street (4:53)
  7. All I Remember (4:00)
  8. Let Somebody Know (5:54)
  9. Downtown (2:25)
  10. Allende (3:29)
  11. Half-Moon (5:07)
  12. Mcbrides [Live] (5:39)
  13. 2-1 Freddie [Live] (4:20)
  14. Strain of the Dance [Live] (3:43)
avatar van potjandosie
de Ierse band Moving Hearts werd in 1981 opgericht door de ex-Planxty leden Donal Lunny en Christy Moore. het idee was aanvankelijk om een trio te vormen met gitarist Declan Sinnott, maar de groep werd al snel uitgebreid met nog een 4-tal Ierse muzikanten.

een politiek geëngageerd gezelschap, dat er niet voor schuwde om allerlei misstanden aan de zaak te stellen, zoals de politieke situatie in Noord-Ierland. zo schreef Donal Lunny het nummer "McBrides" als eerbetoon aan de Noord-Ierse vredesactivist en oud IRA strijder Sean McBride. het politiek gemotiveerde "Allende" spreekt voor zich. track 1) "Hiroshima Nagasaki Russian Roulette" is een protestsong tegen het gebruik van nucleaire wapens.

de groep wilde de traditionele (Ierse) folk vermengen met meer hedendaagse muziekstromingen. hun muziek wordt omschreven als een fusie van (Celtic) rock, traditionele folk en jazz. de toevoeging van instrumenten als de elektrische gitaar, bas, drums en saxofoon zorgen voor een meer "rockband" sound.
de band werd destijds als een muzikale sensatie ontvangen en speelde overal voor volle zalen.

de groep maakte 3 reguliere albums. Christy Moore nam grotendeels de lead vocalen voor zijn rekening op de eerste 2 albums, het gelijknamige debuut uit 1981 en de opvolger "Dark End of the Street" (1982) en verliet daarna de band, om zijn reeds eerder gestarte solo carrière succesvol voort te zetten.
het derde album "The Storm" is een volledig instrumentaal album.

deze "Platinum Collection" is als volgt samengesteld:

tracks 1 t/m 5 van het debuut album "Moving Hearts"
tracks 6 t/m 11 van het 2e album "Dark End of the Street"
tracks 12 t/m 14 van het live album "Moving Hearts Live" (zonder Christy Moore)

tracks 1 en 3 zijn songs van Jim Page, een Amerikaanse folk singer/songwriter die bekend staat als een sociaal activist. beide geen bijzondere tracks. 2) "Before the Deluge" is een fraaie cover van het Jackson Browne nummer. 4) "Faithful Departed" een song van ex Pogues lid Philip Chevron, krijgt een mooie, ietwat brave uitvoering, evenals 6) "Dark End of the Street". het laatste nummer mist de soul van de originele klassieker van Chips Moman en Dan Penn. "Allende" het prijsnummer (van Don Lange) is een prima melodie, prachtig gezongen door Christy Moore.

hiermee hebben we de hoogtepunten van deze collectie gehad, want verder staan er weinig memorabele composities op. tracks 5) "Lake of Shadows" (Lunny/Sinnott/O'Neill), en 11) "Half Moon" (O'Neill) zijn instrumentale nummers die razendknap worden uitgevoerd maar minder bekoren, evenals de zwakke melodieën van 7) "All I Remember" (van de Ierse singer/songwriter Mick Hanly) en "Let Somebody Know" een nummer van Declan Sinnott.

de 3 live tracks (12 t/m 14), waarvan 2 met vocalen van Donal Lunny of Mick Hanly overtuigen niet en ontberen de zang van Christy Moore. al met al ontbrak het bij "Moving Hearts" aan sterk songmateriaal en mis ik de magie van het meer traditionele, rootsy geluid van de eerste 2 Planxty albums met de samenzang van Christy Moore en Andy Irvine, ofwel hun wisselende lead vocalen.

Moving Hearts werd in 1985 opgeheven, maar komt af en toe weer bijeen voor een enkel reünie optreden. hun laatste reünie optreden dateert van 2022.

de basis van "Moving Hearts" werd gevormd door:

Christy Moore: vocals, guitar, bodhran
Donal Lunny: vocals, bouzouki, synthesizer
Declan Sinnott: lead & acoustic guitar, vocals
Tony Davis: backing vocals
Brian Calman: drums, percussion
Eoghan O'Neill: bass guitar, vocals
Davy Spillane: uileann pipes. low whistle
Keith Donald: tenor & soprano saxophone
Nollaig Casey: violin