The Irrepressibles - Self Love & Acceptance (2023)

Pop / Neoklassiek
Label: Of Naked Design

1. Self Love (3:57)
  2. The Awakening to Self Love (2:50)
  3. Healing the Inner Child (6:05)
  4. Learning to Take Care of Within (2:07)
  5. The Transformation of Acceptance (4:06)
  6. The Inner Child (10:02)
avatar van -SprayIt-
Mooie hoes, benieuwd of ik de magic weer een beetje ga ervaren bij Jamie. Kijk er toch wel weer naar uit!

Jamie gaat op tour in oktober. Concerten in prachtige locaties. Hopelijk Nederland ook weer eens.

De twee vrijgegeven nummers (waaronder een instrumentale track) laten een terugkeer naar het begin horen, maar dan meer klassiek getint.

Self Love is fraai: https://www.youtube.com/watch?v=9B7ZWJ47IVM

Prachtig nieuw nummer uit: The Transformation of Acceptance. De videoclip is gemaakt door de broer van Jamie.

Dit is toch wel The Irrepressibles waar ik enorm van houd.

Jamie is een open boek naar zijn luisteraars toe. Zo laat hij weten regelmatig met depressies en angststoornissen te kampen.
Hij is hiervoor in therapie gegaan en als muzikale terugblik heeft hij de nummers van de EP Self Love & Acceptance geschreven. De titel ervan zegt al genoeg.
Voor hem waren deze nummers een vorm van meditatie of processen waarvan hij later besefte dat ze goed genoeg waren om openbaar te maken.

Wij als luisteraars krijgen daarom een half uur met de meest prachtige muziek voorgeschoteld zoals we gewend zijn van Jamie. Op deze EP vormt de piano de kern van de composities. In tegenstelling tot zijn laatste album waar elektronische pop de rode draad was, gaat hij hier weer meer terug naar zijn debuut Mirror Mirror uit 2010.

Toch is er wel een verschil: kon je de nummers op dat album als kamerpop of barokpop omschrijven daar is de toon hier iets klassieker, organischer.

Opener Self Love laat gelijk al horen dat de piano hier de dienst uitmaakt. Heel spaarzaam aangevuld met strijkers en natuurlijk de zo kenmerkende zang van Jamie. De titel behoeft geen uitleg. 'I shall become your friend and as the waves come crashing I’ll hold you'.

Dan volgt een instrumentale track, The Awakening to Self Love. Een nummer met drie pianos plus een strijkers trio. Het gaat over het feit dat zelfliefde natuurlijk is als de natuur zelf. Wat ook opvalt is het artwork voor deze EP en de singles. Kit Boyd is hier verantwoordelijk voor.

Vervolgens een voor mij eerste enorm hoogtepunt in de vorm van Healing the Inner Child. Dit ademt de kracht die we ook hoorden op nummers als Two Men in Love en In This Shirt. Dit soort nummers zorgen wel voor waterige ogen. Een nummer dat heel hard binnenkomt als je je er voor openstelt.

Learning to Take Care of Within is het tweede instrumentale nummer. Jamie op de piano, Becca Thomas op cello, Charlie Stock op altviool en Elliot Lyte op viool.

Jamie gaat ook op tour met deze muzikanten. Helaas is er vooralsnog geen interesse vanuit Europa dus blijft het bij het Verenigd Koninkrijk. Bijzonder detail is dat Jamie deze tour voorlopig voor de laatste keer zijn oudere werk live zal uitvoeren. Hij wil als artiest vooruitkijken en nieuwe wegen verkennen, iets wat hij al liet horen op het derde album Superheroes van drie jaar geleden.

Dan volgt hoogtepunt nummer twee: The Transformation of Acceptance. Hier heeft Jamie's broer Joel Ryan McDermott een schitterende videoclip bij gemaakt. Ook dit is weer zo'n nummer waar het moeilijk is om je ogen droog te houden. Jamie blijkt wederom in staat om zo'n geweldige sfeer te scheppen. Ook qua tekst zal dit voor veel mensen herkenning opleveren. Het thema dit nummer is 'Become you, be free!'
Leer jezelf te accepteren is een belangrijke les. Geen makkelijke voor een grote groep mensen, maar het nummer is een hart onder de riem. Accepteer jezelf waardoor je vrij kunt zijn. Schitterend nummer in alle opzichten!

Het tien minuten repeterende nummer The Inner Child sluit deze wonderschone EP af. De cirkel is rond.

Is er dan geen kritiek te leveren op de EP. Nee. Of toch: een half uur van al dit moois is te weinig. Maar daar hebben we de repeatknop voor. Jamie is er wederom in geslaagd mij te betoveren en mee te voeren in zijn wereld, zijn emoties. Ik vind het knap.

Is er dan echt geen promotor die hem naar ons land wil halen?

avatar van Chameleon Day
aERodynamIC schreef:
Is er dan echt geen promotor die hem naar ons land wil halen?

Euh….dat ben jij toch?….

Chameleon Day schreef:

Euh….dat ben jij toch?….

Was het maar waar

The Transformation of Acceptance, wat een schitterend nummer zeg. Zulke persoonlijke muziek zo goed gebracht, dan ben je wel echt een bijzondere artiest.

Een paar Nederlandse concerten zouden er toch wel in mogen zitten...

herman schreef:
Een paar Nederlandse concerten zouden er toch wel in mogen zitten...

Gaat helaas niet gebeuren. Snap ik ergens ook wel: de vorige optredens waren nu niet bepaald goed bezocht (zacht uitgedrukt).

En laten we eerlijk wezen: deze EP trekt nu ook niet bepaald hordes mensen aan.

Dit nummer is inderdaad hemeltergend mooi. Dus kom op mensen. Ooit vonden er aardig wat In This Shirt ook mooi

Hordes mensen niet, maar bv. een volle zaal in Lantaren/Venster zou toch moeten kunnen... Misschien moet Motel Mozaique hem eens boeken en in een mooie kleine zaal programmeren.

herman schreef:

Vrees dat ook dat niet haalbaar is als je zag hoe leeg de zaal tijdens vorige optredens was. En toen hadden ze nog wat meer exposure.

Uiteraard hoop ik het. Ze gaven zelf aan geen optredens te geven tenzij er programmeurs waren die interesse tonen. Dat zegt al genoeg. Er is simpelweg geen interesse. Heel jammer, zeker ook omdat Jamie hierna niet meer het oude werk wil spelen.

Op Motel Mozaique heeft Jamie al eens opgetreden (2010).

avatar van GrafGantz
aERodynamIC schreef:
Op Motel Mozaique heeft Jamie al eens opgetreden (2010).

Ja, daar was ik bij toen. Was dat niet in de Schouwburg (grote zaal)?

GrafGantz schreef:

Ja, daar was ik bij toen. Was dat niet in de Schouwburg (grote zaal)?

Volgens mij wel.

avatar van Chameleon Day
Prachtig, prachtig! Wat ingetogen piano, spaarzame cello en viool, mooie melodieën en fraaie, klein gehouden zang. Meer heb ik niet nodig om in vervoering te raken. Mooie ruimtelijke productie ook. Ogen dicht, en dan is het alsof de muzikanten in je woonkamer zitten. En dat is het: kamermuziek. Nu de haard nog aan en - oké het is nog geen weekend , maar toch - een mooi glas rood…en de avond is mooi!

Er is een nieuw instrumentaal nummer uitgebracht: For Martin. Geschreven naar aanleiding van het overlijden van Jamie's neef Martin Williams. Opgenomen tijdens de opnames voor deze EP. Zijn manier om z'n gevoelens hierover te uiten. Tevens vraagt Jamie aandacht voor de ziekte waaraan zijn neef blijkbaar leed (motorneuronziekte zoals ALS).

En de tweede nieuwe: Will I Ever Find a Home?

Jamie gaat een andere richting op met dit nieuwe nummer: Will You?

Vandaag is er een nieuw nummer uitgekomen:

What I Am! Queer