Dit product heb ik ook altijd een beetje als en misser van Battiato gezien.
Het zit vol met in mijn ogen (oren) experimenten maar het is aan mij ook zeker niet besteed.
Zijn hele eerste periode bestaat duidelijk uit een zoektocht naar vorm en een eigen signature.
Eind jaren 70 en zeker in de jaren 80 kwam hij goed op dreef, met een productie waar mening uitvoerend artiest alleen maar van kan dromen. En laat er op al die uitgaven nu ook werkelijk de meest oogstrelende songs staan! In deze jaren spelen de synthesizers een grote rol zijn zijn werk.
Zoals de groter gitaristen vaak een eigen sound hebben ontwikkelt (Clapton, Knopfler, May, etc,) zo gaat dat ook op voor spelers achter de knoppen en toetsenborden, waar je Vangelis en JeanMichel Jaren moeiteloos herkent gaat dit ook op voor Battiato, met dat verschil dat Battiato daarbij beschikt over een van de meest kenmerkende stemmen. Melancholisch en emotioneel als een Italiaanse evenknie van Antony haggerty.
Franco groeide door en heeft zichzelf mening keer opnieuw uitgevonden en zijn stijl verder geperfectioneerd. Op zo'n man Ier dat vanaf de jaren 90 zijn albums steeds diverser en rijker werden qua instrumentarium en prachtige intelligente en gelaagde composities.