Violent Jasper - Control (2023)

Duitsland
Label: Gentle Art Of Music

1. Control (4:39)
  2. Breathe (6:31)
  3. Promise (4:29)
  4. Masquerade (5:10)
  5. Hail Thee Mockery (3:31)
  6. Dark Flow (5:47)
  7. Stay (4:56)
  8. Desire (4:42)
  9. Frontiers (5:38)
  10. Control [Reprise] (5:43)
Om te beginnen eerst maar even de Line-up van het hele album:
Volker Söhl – Keyboards & Piano (Sylvan)
Johnny Beck – Guitars & Bass (Sylvan)
Gasten:
Caroline von Brünken – Vocals (Wild as Her, RPWL)
Marco Glühmann – Vocals (Sylvan)
Jens Lueck – Drums (Single Celled Organism)
Katja Flintsch – Violine & Viola
Otfried Beck – Oboe

De Heren Söhl (toetsen) en Beck (Gitarist) zijn bekend van Sylvan. Volker Söhl al vanaf het begin. Zijn wens om een album te maken met een vrouwelijke stem is met “Control” uitgekomen.
Zijn liefde voor filmmuziek is duidelijk te horen. Maar dat was al zo bij de composities voor de Sylvan albums. Het openingsstuk klinkt ook sterk naar "Sylvan” en doet mij denken aan Posthumous Silence. Dit komt ook door het feit dat zanger Marco Glühmann van zich laat horen maar ook door de compositie zelf.
Toch is het geen Sylvan album geworden. De muziek is inderdaad zeer filmisch, rustig, en geeft vaak momenten tot nadenken. Klassieke invloeden wat betreft instrumenten en zeer prachtig gezongen met veel gevoel door Caroline von Brünken. Geen grote epische songs, maar vaak klein, ingetogen.
Naar mijn mening is het geen makkelijk album. Het behoeft echt meerdere luisterbeurten om te doorgronden. De teksten zijn prachtig en het hele album handelt dan ook over onze emoties diep in ons en hoe zich die verhouden tot de sociale werkelijkheid. Er is niet gekozen voor makkelijke melodieën die blijven hangen. Mij pakte de muziek dan ook niet direct bij de eerste keer. De muziek van Sylvan is toegankelijker, maar daarom is het ook een side-project van de 2 heren. En da tis te prijzen: muziek maken hoe en met wie je zelf wilt.
Wanneer je op zoek bent, en de rust hebt, voor een album dat tot nadenken stemt, rustige, weloverwogen composities en schitterend gezongen filmische songs dan is dit een aanrader! Ik ben benieuwd naar de meningen.
Het album is komt uit op het GAOM label maar is in dit geval niet door de heren van RPWL (Kalle en Yogi) geproduceerd en gemixt. Release 27 oktober. Op YouTube al te beluisteren het nummer: Hall Thee Mockery

avatar van Aproxis
Album staat ook op mijn wishlist. Hoop em te scoren bij het concert van Sylvan van volgende week. Zeer benieuwd wat deze muzikanten samen neerzetten zonder directe sturing van Marco. De eerste single heeft voor mij wel iets weg van Sylvan, maar wel met een duidelijke eigen smoel. En aangezien het op Sylvan vaak een behoorlijke tijd wachten is op een nieuw album, is dit sowieso een welkom tussendoortje.