Bryan Ferry - Mamouna [30th Anniversary Reissue] (2023)

Alternatieve titel: Mamouna / Horoscope

21. Your Painted Smile [With Guide Vocal) (Later Version ’89]
  22. Your Painted Smile [Piano and Vocal ’93]
  23. NYC / Desdemona [Instrumental ’91]
  24. Robot [Instrumental] [First Draft ’89]
  25. The Only Face [Instrumental] (First Draft ’89)
  26. The Only Face [Piano and Vocal ’93]
  27. Loop de Li [Instrumental] (First Draft ’89)
  28. Horoscope Strings [Instrumental ’90]
avatar van Roxy6
Eigenlijk hoort deze box -die vandaag zijn release beleefde- niet echt onder het verzamel hoofdstuk te staan, aangezien het ook het voormalig gecancelde album Horoscope bevat, daarnaast Sketches een album met instrumentale versies, first drafts, met daarop ook 2 nummers die nooit eerder zijn uitgebracht: Robot en Horoscope.

Vandaag Horoscope met de EarPods op gehoord en ik kan u zeggen: het klinkt fenomenaal!
Alsof het dit jaar is opgenomen, maar ja wat verwacht je ook anders van een hoog getalenteerd musicus als
Bryan Ferry.

Verder is de box echt heel mooi vormgegeven en van goede degelijke kwaliteit, met een fraai booklet met mooie foto's.

Ik vind deze uitgave echt een kado!

avatar van jokerman
Vandaag ontvangen op vinyl. Had niet eerder van het album gehoord maar ben gevoelig voor marketing dus de afgelopen weken geluisterd op Spotify. Geweldig sfeervol album in de geest van Avalon & Boys and Girls! Prachtig artwork! Deze uitgave is idd een echt kado!

avatar van gaucho
Zijn veel nummers van het Horoscope-album niet terecht gekomen op Ferry-albums die hierna zouden volgen? Loop de li ken ik van Avonmore. En sommige (Desdemona = N.Y.C., lijkt me) kwamen volgens mij ook al op terecht Mamouna. Maar dit zijn ongetwijfeld meer embryonale danwel alternatieve versies, vaak ook met andere titels.

avatar van jokerman
Het mooie van vinyl-albums uit de jaren …70/80/90 is dat je ze moet luisteren als één geheel en niet als losse songs. Geen idee of het later op andere albums of titels zijn uitgebracht, daarvoor is mijn Ferry-kennis te beperkt. Dit album, of deze albums, zijn geweldig als geheel.

avatar van devel-hunt
Bryan ferry, eindelijk is zijn nooit verschenen plaat horoscope uitgebracht, Bryan vond het in 1993 niet goed genoeg en begon aan de opnames van de plaat Taxi waarna horoscope in een aangepaste vorm verscheen, mamouna, een hoogtepunt in zijn gehele oeuvre. Waarom horoscope door Ferry in 1993 niet goed genoeg werd bevonden en nu wel is niet helemaal duidelijk, het is wel duidelijk dat horoscope erg goed is maar dat de standaard van ferry zelf zo hoog was dat hij het afkeurde, nu hij tegen de 80 (🫣) begint te lopen en zijn eigen geschiedenis erop naslaat en zijn nalatenschap goed wil achterlaten is ook hij begonnen zijn archieven op te schonen, hopelijk komt er nog veel meer afgekeurde meesterwerken uit de krochten vallen.

avatar van davevr
Dit is perfectie gewoon.

avatar van Roxy6
Zelf heb ik Bryan Ferry vanaf het begin (Roxy Music 1) gevolgd.

Wat ik mij herinner uit publicaties destijds over het cancelen van Horoscope in -ik dacht 1992- is dat opname-moeheid eraan ten grondslag lag.
Vanaf zijn voorgaande album Bête Noire had Ferry jarenlang geschreven, gewerkt en geschaafd aan het materiaal van de opvolger, ingegeven door zijn grote drang naar perfectie.
Daardoor was hij op een punt aangekomen dat hij het materiaal zo als het toen was in één keer in de ijskast heeft geplaatst.
Aangezien de platenmaatschappij ook in zijn nek hijgde heeft hij toen in een razend tempo een aantal covers opgenomen voor het "tussen" album Taxi, alle songs voorzien van het geweldige Ferry-sausje!

Dit leverde enkele tijdloze en geraffineerde "nieuwe" songs op zoals o.a. een nieuwe versie van 'I'll Put A Spell On You' van Creedence Clearwater Revival. Dit leek door de wijziging van het tempo en voorzien van totaal ander arrangement een geheel nieuw nummer.
Op het moment van de release was al duidelijk dat Bryan Ferry dit leverde als een douceur voor de platenmaatschappij, om de heren daar in hun in drie-delig-grijs gerust te stellen. Want de budgetten waren inmiddels ruimschoots overschreden.
Ferry zei ook in interviews dat hij hoopte dat een tijdelijke afstand van het materiaal waar hij zich zo intensief mee bezig had gehouden wellicht nieuw zuurstof zou toevoegen.

Direct na de release van Taxi, ging hij verder met dat materiaal wat uiteindelijk zou leiden tot Mamouna.
Een album dat een zekere rijpingstijd nodig heeft om zijn schoonheid volledig te laten uitkomen.

Met Horoscope ben ik blij, het heeft een andere sfeer die niet onderdoet voor Mamouna.

avatar van Roxy6
Zelf heb ik Bryan Ferry vanaf het begin (Roxy Music 1) gevolgd.

gaucho schreef:

Excuus Hans voor de vertraging in dit antwoord, las je bericht vandaag.
Ja Ferry is aardig aan het schuiven en rangschikken geweest in die periode. Hier een overzicht:
- Where Do We GO From Here (is in een latere gewijzigde versie als The 39 Steps op Mamouna gekomen.
- The Only Face, idem.
- Desdemona (N.Y.C.) (andere naam zelfde track in andere vorm.
- S&M (Midnight Train) in andere vorm later op Avonmore.
- Loop De LI, idem ook mop Avonmore.
- Gemini Moon, latere versie op Mamouna.
- Raga (onbekende track)
- Mother of Pearl, volledige herziening van deze fraaie song die eerder op Stranded van Roxy Music is verschenen.

Ik hoop voor toekomstige releases dat Bryan Ferry nog meer fraaie outtakes en demo's op de planken in zijn kluis heeft liggen.

avatar van papat
Muziek is werkelijk schitterend. Zelfs de demo's/first drafts klinken gelikt en buitengewoon fijn. Als Horoscope destijds was uitgekomen had ik het als topalbum gezien, doet niet echt onder voor Mamouna. Ik ben benieuwd of er nog meer uit de archieven gaat komen.

Wat me wel erg tegenvalt is de verpakking. Het ziet er glossy uit, maar een beetje uitleg of een persoonlijke noot had ik wel aardig gevonden. Of had desnoods het tourboek van de Manouna tour (wat ik nog heb, haha) geplunderd voor wat meer foto's. Tourboeken, dat is toch ook wel iets uit een ver verleden..

avatar van Rainmachine
Kijk hier wordt de muzikale burger nou blij van. Een prachtige reissue met behoud van alle kwaliteiten van het origineel en daarbovenop nog een bonusdisc met extra materiaal wat volledig op zichzelf staat. De nummers staan (in andere versies) ook op wat latere platen maar zijn dusdanig interessant dat ze een welkome toevoeging zijn. Zo zou elke reissue eigenlijk moeten zijn. geluidskwaliteit top, artwork top en extra nummers ook top. Ik neig naar 5 sterren maar dat haalt ie net niet, een welverdiende 4,5 ster dus.

avatar van Twinpeaks
Paar weken geleden via Bol aangeschaft de twee lp editie voor iets meer dan 20 euro. Was prima aankoop. Ferry is een glijer maar wel een met constante kwaliteit. Ik mag er graag naar luisteren. Het sensuele in zijn muziek voert de boventoon zonder dat het ergens plat wordt. Een mooie heruitgave met prachtig artwork. Zeker 4 en halve ster waard.

Goedendag, ik heb geprobeerd te achterhalen wie de vrouw op de hoes is (met haar hoofd in haar hand). kan het op de geijkte plekken niet vinden. weet iemand het ..?

avatar van Von Helsing
guusvanduin schreef:

Roxy Music - Musicians & Credits - on VivaRoxyMusic.com

Thanks ..! No surname ..?
what would our musical live be without Bryan Ferry ...

guusvanduin schreef:
Thanks ..! No surname ..?
what would our musical live be without Bryan Ferry ...

Dan zou het echt hopeloos zijn…..

Daarom zo fijn dat op 25 oktober van Bryan Ferry zijn Retrospective wordt gereleased gevolgd op 1 november door de prachtige box (11 Cd's en boek) 50 Years in Music van Phil Manzanera.

avatar van davevr
Tamar Higgs 'dacht ik), model, actrice, zangeres, in die volgorde.