John Michael Talbot - The Quiet (1985)

1 stem

Folk
Label: Meadowlark

1. Gloria (2:10)
  2. Psalm 95 (Come Worship the Lord) / Psalm 131 (Come to the Quiet) (4:24)
  3. Retreat (3:28)
  4. Wedding Dance / Psalm 91 (4:06)
  5. Magnificat: Prelude of Faith / Holy Is His Name (5:03)
  6. Morning Prayer / Sing Alleluia / Psalm 51 / The Incarnation (8:31)
  7. Peter's Canticle (2:57)
  8. Hermitage (3:58)
  9. Psalm 62 (2:59)
  10. Sunset (3:11)
Begin jaren 80 zat ik enigszins in een identiteitscrisis. Dat kan natuurlijk gebeuren. Een zijstap richting evangelische geloofsbeleving zoals dat zo mooi heet, mede door een leuk vriendinnetje dat heel erg in de Heer was. Aangezien ik van goede muziek hield, probeerde ik dit ook in het Evangelische wereldje te vinden, maar dat viel niet echt mee. Larry Norman, the Resurrection Band, Andy Pratt en Jeruzalem dan had je het wel gehad, maar ook in de folk had je bands als Water into Wine band. En natuurlijk waren artiesten als Bob Dylan ook even erg gelovig. En wat te denken van U2, startend als een pinkster achtige band.
De liefde met het evangelisch vriendinnetje hield geen stand, kan gebeuren natuurlijk, maar gelijk zette ik het evangelisch gedachtegoed bij het oud vuil. En zocht mijn heil in de new wave met Joy Division voorop. Toch de jaren daarna kon ik het niet laten om zo nu en dan weer wat terug te keren naar die voor mij vervlogen tijd. En zodoende kwam ik ook zo nu en dan weer bij deze Amerikaanse katholieke muzikant uit, John Michael Talbot. Een soort monnik (maar hij is wel getrouwd) die spirituele muziek maakt. Op de rand van de kitsch, maar hij bedoelt het goed. En op een keer kwam ik dit album tegen, enkel instrumentale songs met John Michael op de gitaar. En natuurlijk, het klinkt mierzoet, maar net zoals een Bossche Bol soms heerlijk is, maar o zo zoet, is deze muziek soms ook gewoon lekker. Je wordt er rustig van en het zet je gedachten op een ander spoor. Voor mij ook weer soms een terugkeer naar die vervlogen tijd, soms voel je die warmte weer, maar vaak overheerst de beklemming die er zeker ook deel van was.
John Michael Talbot heeft miljoenen platen vooral in Amerika verkocht en is één van de best verkochte christelijke artiesten aldaar. Je moet hem nageven, dat hij al die jaren heel trouw is gebleven aan zichzelf, aan zijn eigen stijl. Die is in al die jaren amper veranderd en zijn gitaarspel is zeker van een hoog niveau.

Ik verwacht hier verder weinig andere commentaren, daarvoor is het te specifiek en het MM publiek zal hier weinig of niets mee hebben. Ik heb nog een ander instrumentaal album van deze artiest op MM geplaatst en ik zal jullie niet lastig vallen met de andere 60 platen van deze artiest.