Haywire - Don't Just Stand There (1987)

Canada

8. Separate Dreams
  9. Angel
  10. Thinkin' About the Years
avatar van vielip
Fantastisch album van deze Canadese band! Ik kende de naam vaag maar de muziek nog niet. Via youtube wat opgezocht en dat klonk veelbelovend. Dus de lp maar gekocht. Heerlijke melodieuze rock zoals land- en genregenoten Harem Scarem, Loverboy en Honeymoon Suite ook zo fantastisch maakten. Prima oor voor pakkende melodieën, voorzien van goed gitaarwerk en subtiele maar nooit storende synths.

Mssr Renard
Ik kan hier ook wel blij van worden. Een soort DuranDuran on steroids.

Discorock is misschien een goede omschrijving. De gitaarsolo's zijn lekker over de top.

Leuk weetje: elke Haywire-plaat pakt een andere rocksound, waardoor geen enkele plaat hetzelfde klinkt, maar nooit breken ze echt door.
Later komen leden van deze band terug in de hobby-band van Saga-gitarist Ian Crichton.

avatar van vielip
Kijk, dat laatste is dan weer een leuk nieuwtje voor me! Klinkt ergens ook wel logisch aangezien beide bands uit Canada komen.

Mssr Renard
Welcome to the Boom Boom Room heet die plaat. Best aardig hoor.

Thanks! Ik zal 'm eens opsnorren

avatar van milesdavisjr
Via een andere Canadese band uit hetzelfde genre bij dit collectief uitgekomen. Net als bij zoveel andere bands in het AOR genre vormt ook hier een zanger het boegbeeld. Paul MacAusland is een prima zanger. De veelal uptempo nummers maken dit plaatje tot een klein feestje. Helaas bevatten enkele songs wel een aantal simpele refreinen die tegelijk contrasteren met een aantal dik ingezette gitaarsolo's. Een nummer als Fire vormt een heerlijk voorbeeld van een catchy melodieën met een vlammende solo, zo lust ik ze wel.
Het blijft toch fascinerend hoeveel goede bands Canada in de jaren 80 en 90 heeft voortgebracht in het AOR genre. Doordat enkele typische jaren 80 elementen zoals de synthesizer niet overheersen blijft het als geheel wel boeien, leuk plaatje.

Mssr Renard
Dit is wel mijn dirty pleasure. Rock, pop, disco, alles in de blender en knallen maar. Funky ritmes, dikke lage synths, schreeuwende, stoere zang en scheurende gitaarsolo's. Heerlijk van die hoorn-arrangementen uit een plastic doosje.

Ik kan me zo ontzettend voorstellen hoe vreselijk mensen dit zullen vinden. Maar ik heb 1 uitgangspunt, als iets goed klinkt en mij bevalt dan is het gewoon goed. Geen discussie mogelijk en nu maar dansen!

avatar van milesdavisjr
Ik kan me zo ontzettend voorstellen hoe vreselijk mensen dit zullen vinden.

En dat maakt dit schijfje (bij vlagen) ook zo leuk. De pastiche ligt er dik bovenop, het poedelhaar, de koortjes, de keyboardstukken en toch maakt het geheel een sympathieke indruk. Dit ligt zeker niet lang op de draaitafel hier in huis, maar af en toe is het best lekker om een dergelijk plaatje op te leggen. Enorm catchy songmateriaal, een prima zanger, een fraaie productie en na 1 keer luisteren zitten enkele melodieën al in je kop geramd. Met de omschijving 'guilty pleasure' kan ik ook prima leven.

Mssr Renard
Deze heerlijke plaat op lp tegengekomen, geen moment getwijfeld om deze mee te nemen. Heerlijk vrolijk naief en lekker dansbaar. Ook de teksten er nu bij, dus meezingen geblazen.

avatar van vielip
Goede vangst! Ik ben nog steeds op zoek naar het debuut op vinyl. Ook een te gek album.

Mssr Renard
Het debuut vond ik maar matig. Maar deze Haywire zal nog vaak rondjes draaien.

avatar van vielip
Heb het debuut een aantal keer op Spotify geluisterd en was gelijk verkocht. Nuthouse is overigens ook een te gek album!