Amalekim - Avodah Zarah (2023)

Italië
Label: Avantgarde

1. Psalm I - Avodah Zarah (5:48)
  2. Psalm II - Efes Sefirah (4:30)
  3. Psalm III - Olam Teshuvah (5:09)
  4. Psalm IV - Tzel Hakarah (4:27)
  5. Psalm V - Litrof Rekanut (4:29)
  6. Psalm VI - Litfos Atziluth (4:30)
  7. Psalm VII - Hallel Lequayn (4:53)
  8. Psalm VIII - Hester Panim (4:52)
  9. The Disease * (6:59)
avatar van ABDrums
Een overdonderende bak aan anti-christelijke teringherrie, zo zou je deze plaat kunnen definiëren. Gehuld in een nevel van afgoderij en occultisme vuurt Amalekik acht “psalmen” - ultiem paradoxaal gezien de conceptuele achtergrond van deze plaat - op de luisteraar af.

Je wordt meegesleurd in een sfeer van pure duivelsheid, ketterij en getormenteerde kwellingen. . Hier wordt een type melodische blackmetal gepresenteerd die boordevol zeer uitgesproken akkoordenkeuzes, kleurrijke tremololijnen, beklemmende sfeerimpressies en krachtige uitbarstingen zit. Precies het type blackmetal waar ik immer voor zwicht. Ergens doet me dit wel wat aan Gaerea denken, ook qua emotionele overtuigingskracht, akkoordenkeuze en de algehele bezieling waarmee muziek en verhaal wordt gebracht. Bovendien denk ik af en toe ook aan Mgla bij enkele passages.

Ik denk dat EvilDrSmith en ProGNerD dit ook zeker kunnen waarderen. Ook ben ik benieuwd naar wat Edwynn hiervan denkt. Zeker aangezien jij vaak heel interessante invalshoeken naar voren weet te brengen waar ik altijd weer van leer.

In mijn optiek is dit in ieder geval een kandidaat om rekening mee te houden met het oog op de naderende eindejaarslijst.

Jazeker, (weer) goed ingeschat ABDrums
En hoewel ik eigenlijk niks met het geloof / de kerk heb, zoals ik ook hier al schreef, zou ik voor dit soort psalmen graag naar de kerk gaan...

Goeie plaat inderdaad !

(bedankt voor de herinnering trouwens, want hoewel ik deze plaat al weer een paar weken geleden had geluisterd, had ik hier nog geen bericht geplaatst. Het is ook bijna niet meer bij te houden zoveel mooie nieuwe releases er tegenwoordig voorbij komen )

avatar van Edwynn
Dan moet ik hem eerst luisteren. Dus dat zal ik snel maar eens doen.

Dank voor de tip.

avatar van Edwynn
Dit is een heel fijne tip. Italië is niet het eerste land waar ik naar kijk als het gaat om verfijnd zwartmetaal. Nu las ik dat er ook Poolse gasten in de band zitten dus misschien verklaart dat het één en ander.

Amalekim pakt met dit in occultisme gerhulde werkstuk uit met zeer hoogstaande melodieuze blackmetal. Wat opvalt is dat er slechts spaarzaam wat mysterieuze tokkels en onheilspellende samples worden ingezet om het door de Kaballah (?) geïnspireerde thema kleur te geven. Wat overblijft is het fenomenale leadwerk dat sterk doet herinneren aan de oude Dissection al schudt Amalekim ook andere ingrediënten in de toverketel waardoor we toch echt met een eigenzinnige act te maken hebben.

Het hypnotiserende van Mgła hoor ik daarnaast ook wel met eveneens nog wat invloeden van het Zwitserse Aara en het aloude Obtained Enslavement. Dat impliceert razende tempo's waarin de fijnzinnige melodieën en harmonieën gevangen zitten. Dat vraagt wat doorzettingsvermogen maar uiteindelijk zorgt de mystieke sfeer er wel voor om je op het puntje van de stoel te houden.

avatar van ProGNerD
In de prog(metal) ben ik aardig thuis, maar in de blackmetal ben ik nog in de ontdekkingsfase (en die bevalt steeds beter ), dus het is altijd leuk wat achtergrond en referenties te lezen van kenners, zoals jij Edwynn...

avatar van Kondoro0614
Dit vind ik oprecht echt heel vet, vooral Akte III (of gewoon track 3) springt er voor mij echt bovenuit.

De nieuwe is uit, jongens: Shir Hashirim