Lucidvox - That's What Remained (2023)

Rusland
Rock / Folk
Label: Glitterbeat

1. There Ahead (4:22)
  2. Naidiya (6:55)
  3. Don't Look Away (4:23)
  4. Wandering (3:12)
  5. Hold Me (3:36)
  6. All Frozen (4:36)
  7. That's What Remained (3:17)
  8. On the Way (2:52)
Het uit Moskou afkomstige Lucidvox zet zichzelf met een bikkelharde mix van het in het rood reflecterende nineties rock, vintage postpunk, duistere ethereal wave en seventies psychedelica op de kaart. Oorverdovende hallucinerende riffs waardoorheen hun veelzijdige etnische achtergrond verweven zit. Vooruitstrevend, maar dan zonder die traditionele achtergrond te verloochenen. Met debuutplaat Моя Твоя Земля, wat min of meer My Country Is Your Country betekent, richten ze zich voornamelijk nog op het thuisfront. Na de release van het breder opgepakte We Are ligt de internationale doorbraak in het verschiet. Het loopt echter anders als het damesgezelschap in het begin van het oorlogsconflict tussen Oekraïne en Rusland naar het buitenland uitwijkt, en versplintert in verschillende woonplaatsen in Europa en het Midden-Oosten de draad weer oppakt om in alle stilte aan That’s What Remained te werken.

De verslechterde omstandigheden maken het rebelse geluid van Lucidvox krachtiger en essentiëler. Het versterkt hun trots alleen maar, met het grote verschil dat ze zich nog cultureel bewuster presenteren. Juist die versplintering maakt van de onbereikbare hereniging van het kunstzinnige zustercollectief een onbreekbaar fundament. Je hoort dat de opnametechnieken beperkt zijn, wat in het geval van Lucidvox alleen maar in het voordeel werkt. Hierdoor krijg je een impressie van hoe de band live zonder een veelvoud aan hulpmiddelen klinkt.

Het alarmerende There Ahead trapt met mistige retro postpunk-gitaarecho’s van huurkracht Dmitry Chesnov af en pakt vervolgens groots werelds uit en voegt daar nog meer conventionele folkelementen in de prachtige samenzang toe. De kern blijft vocalist Alina Evseeva, bassist Anna Moskvitina, drummer Nadya Samodurova en gitarist Galla Gintovt. Alina Evseeva creëert met haar geschoolde fluitpartijen al de nodige indruk, nu maken gastmuzikanten als de eerder genoemde gitarist Dmitry Chesnov, violist Dasha Avramova, multi-instrumentalist en tevens achtergrondzangeres Ella Bayisbaeva en trompettist Timur Mizinov nog meer het verschil. Ze doorbreken de democratische eenheid van het viertal, maar onderbreken niet dat intense kettinggenootschap.

Toch eist trompettist Timur Mizinov de hoofdrol bij het melancholische spaghetti western drama Naidiya op. In de noise trance van het zeer politieke Don’t Look Away weerklinkt de agressiviteit van het vroege Smashing Pumpkins werk. Sluit je ogen niet voor de overwoekerende angsten, maar houd deze juist bewust geopend. Een wervelwind aan emoties, versmolten in een geladen krachtexplosie. Als een klaroenblazer van de cavalerie stelt trompettist Timur Mizinov zich weer passend op de voorgrond op. Zonder zijn aandeel zou het dromerige treurig gestemde Wandering niet tot zijn recht komen. Als een muzikaal kaartenhuis stort de hoopvolle toekomst in een storm aan kletterend geweld in elkaar.

Die puurheid staat op de hele That’s What Remained plaat centraal. Hoop is het codewoord. That’s What Remained, wat blijft er over als de asresten van het bestaan door tranen weggespoeld zijn. That’s What Remained, het toekomstgerichte cyberdance positivisme in de titeltrack, de verbroedering met gemiste vrienden, een nieuwe lente is in aantocht. Het functioneert allemaal nog beter als de dames hun samenzang bundelen en gezamenlijk een track als het kille All Frozen laten versmelten en ontdooien. Alina Evseeva laat zich niet meer overschreeuwen en geeft het prachtige filmisch beeldende Naidiya een romantische twist. Nog steeds heerst de psychedelica, al nemen ze directer de afslag naar de Amerikaanse jaren negentig gitaarrock en verleggen de maatschappelijke donkere gebeurtenissen het accent meer naar de deprimerende kansloze postpunk-zwaarte.

Het huwelijk tussen de vrije Westerse krautrock die voor het meer dogmatische Oosterse gedachtengoed de deuren opent. Het ontregelde synthpop Hold Me schouwspel zoekt de nostalgische bescherming van het conservatisme op. Soms is het verlangen mooier dan de daadwerkelijke uitkomst. Hold Me memoreert aan de betere Miranda Sex Garden elektronoise, waar hemelse vrouwenzang er een klassieke traditionele oer-impuls aan toevoegen. Het is een triomfantelijke voortzetting van het dromerige Lucidvox geluid, dat vooral het verlangen naar een betere hoopvolle toekomst oproept. Strijdkrachtig On The Way.

Lucidvox - That's What Remained | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com