Declan McKenna - What Happened to the Beach? (2024)

Label: Sony

1. Wobble (2:43)
  2. Elevator Hum (3:55)
  3. I Write the News (2:45)
  4. Sympathy (3:05)
  5. Mulholland's Dinner and Wine (3:21)
  6. Breath of Light (3:40)
  7. Nothing Works (4:12)
  8. The Phantom Buzz (Kick In) (2:35)
  9. Honest Test (3:12)
  10. Mezzanine (4:19)
  11. It's an Act (5:00)
  12. 4 More Years (0:48)
avatar van AstroStart
Een lichte koerswijziging na de glamrock van Zeros en dat is wennen. Het duurt even voor het album op gang komt, maar het middengedeelte (van Mulholland's Dinner and Wine tot Nothing Works) is fantastisch en ook het derde deel mag er zijn, al dooft het album als een nachtkaars uit met It's An Act en 4 More Years.

avatar van Giel1
De vorige twee albums van deze artiest heb ik met veel plezier geluisterd. Declan McKenna heeft een kenmerkend stemgeluid en in combinatie met de strakke indiepop-sound heeft hij al op jonge leeftijd een aantal zeer goede nummers de wereld in geslingerd. Zeros was een sterk vervolg op What Do You Think About The Car?, waardoor mijn verwachtingen voor dit album toch wel hooggespannen waren.

Deels wordt hieraan zeker voldaan. Nothing Works, Mulholland's Dinner and Wine en Mezzanine zijn prima platen die ik de komende tijd zeker nog wel meerdere keren in mijn afspeellijsten terug zal vinden. Over alle nummers gezien had ik van What Happened to the Beach? misschien toch wat meer verwacht. Het ontbreekt aan een duidelijke lijn en een aantal nummers vind ik toch wat uit de toon vallen in vergelijking met eerder werk. Het laat in ieder geval gezien dat McKenna zich blijft ontwikkelen, en het is zeker niet uitgesloten dat het album na een aantal luisterbeurten alleen maar aangenamer wordt.

Al met al toch een prima album om de lijst met fijne platen van Declan McKenna aan te vullen. Binnenkort ga ik de band live zien in Utrecht, daar kijk ik in ieder geval naar uit.

avatar van rookpauze
Ik waardeer het heel erg dat Declan zijn sound verder probeert te ontwikkelen op dit album. Ik moet alleen wel zeggen dat ik zijn eerste twee albums toch net iets beter en interessanter vond. Ik merk dat er op dit album maar weinig nummers staan waar ik echt regelmatig naar terug keer.

The Phantom Buzz (Kick In) is overigens wel echt een heel goed nummer!