Viarosa - Where the Killers Run (2005)

1 stem

Label: Pronoia

1. Blindfold (4:49)
  2. Only Child (5:46)
  3. Blood from a Stone (5:13)
  4. Poor Man's Prayer (3:32)
  5. Where the Killers Run (5:16)
  6. Call to Arms (2:09)
  7. All This Worry (Will Be Over Soon) (3:05)
  8. Boy (5:12)
  9. The Violet Hour (3:26)
  10. Soul Light (3:19)
  11. Wake (4:56)
Dit album krijgt een re-release en de vraag is of dat terecht is: ik denk van wel. Maar of er ook hernieuwde belangstelling gekweekt gaat worden is een tweede want het is soms best taaie kost. Genoemde invloeden op myspace zijn o.a. Johnny Cash, Tindersticks, Nick Cave en Leonard Cohen.
Ik kan daar wel mee leven: de stem van zanger Richard Neuberg doet inderdaad aan de Tindersticks denken en Johnny Cash snap ik vanwege de americana-invloeden.
Regelmatig krijg ik dan ook woestijn beelden op mijn netvlies.
De nummers zijn over het algemeen vrij traag en het duurt even voordat je er helemaal in zit. Het ontbreekt vaak aan een climax, maar daardoor heeft het wel een broeierige lading. Mysterieusheid is een ander ingrediënt en daar is de viool verantwoordelijk voor en ook de zang van Emma Seal die op het enige uptempo country-nummer, All This Worry, zelfs de hoofdrol krijgt.
Door de traagheid van de nummers heb je soms het idee echt even naar lucht te moeten happen alsof het stof je longen ook daadwerkelijk gevuld hebben.
Dat is misschien ook wel de kracht van dit album: ik vind het een groot geheel die een landschap weten weer te geven. Het is daardoor heel weids en landelijk. Ook de banjo krijgt hier en daar een hoofdrol zoals op Poor Mans Prayer en in combi met het vioolspel is dat vaak smullen geblazen.
Afsluiter Wake klinkt dan net even wat lichter: de klankleur is dan net even anders.
De vraag is of die re-release ook echt gaat werken na 2 jaar blijkbaar nauwelijks opgepikt te zijn. Misschien dat de belangstelling op deze site een indicatie gaat zijn alleen vermoed ik dat het ook nu stil zal blijven rondom dit ruwe diamantje. Er zijn zeker kandidaten voor aanwezig maar die moeten het dan wel op zien te pikken.
Ik hoop met deze toevoeging en dit stukje in elk geval mijn bijdrage te hebben geleverd want deze cd verdient zeker een kans bij een wat groter publiek. Zo niet dan zal het altijd wel dat kleine, onbegrepen meesterwerkje blijven zoals zoveel andere platen. Het is niet anders in dat geval.............. maar zonde is het wel.
Tot slot nog even mijn frustratie uiten: dit stuk werd voorafgegaan door een veel langer nummer voor nummer bespreking maar door onbekende oorzaak bleek ik opeens uitgelogd te zijn en verdween dat stuk in de vergetelheid. U moet het hier dus maar mee doen omdat ik geen zin meer had om het helemaal opnieuw te doen