Big Wreck - Pages (2023)

2. Bail Out (4:08)
  3. Summerlong (4:53)
  4. Weightless (4:24)
  5. White Lies (4:31)
  6. Bird of Paradise (7:08)
avatar van milesdavisjr
Canada heeft een handje van eigenzinnige bands en daar hou ik wel van. Of het nu Devin Townsend, The Tea Party, I Mother Earth of Big Wreck betreft, het zijn allemaal bands of artiesten die bij vlagen de muzikale grenzen aftasten.
Ian Thornley vormt daar ook een voorbeeld van. In 1997 kwam hij uit met In Loving Memory Of...een fraai debuut waarbij hij zijn alternatieve rock wist te voorzien van progressieve stukken.

Sindsdien verkent hij de grenzen van de progressieve rock, maar vergeet hij nooit zijn roots, bij tijd en wijle kan Thornley nog steeds vuig uit de hoek komen.
Op Pages staan ook weer twee parels van songs waarmee hij weet te overtuigen.
Het ingetogen maar fraai meanderende Weightless is fraai in al zijn eenvoud maar het mooiste bewaard Ian voor de opener.
In Fair Light, een muzikale trip van bijna 8 minuten, waar geen weerstand tegen de bieden is. De klanken die hij uit zijn gitaar weet te toveren in combinatie met de weergaloze ritmesectie op de achtergrond is van een weergaloze schoonheid.
Dat deze man niet een grotere bekendheid geniet is mij eerlijk gezegd een klein raadsel.