All around the town is een registratie van een viertal concerten, opgenomen eind 1979 in verschillende zalen in New York en uitgebracht op dubbel LP.
Later is alles op 1 CD terecht gekomen.
Bob James werkte bij de concerten met verschillende muzikanten.
Het album opent met Touchdown, titelnummer van het gelijknamige album uit 1978, opgenomen in Carnegie Hall. Tijdens dit concert speelde James samen met een groot gezelschap met o.a. Tom Scott op sax, Earl Klugh en Hiram Bullock op gitaar, Idris Muhammed op drums, Gary King op bas, Tom Browne op trompet, Jim Pugh op trombone.
Stompin’ at the Savoy is een jazz standard uit 1933 van Benny Goodman.
De versie op dit album werd op 21 december 1979 opgenomen in The Town Hall. Tijdens dit concert spelen naast Bob James tevens Joanne Brackeen en Richard Tee piano. Steve Gadd is tijdens dit concert de drummer.
Angela (thema uit Taxi) klinkt weer heel anders en is opgenomen in The Bottom Line.
Hier speelt James met een sextet waarin o.a. Mark Colby en Wilbert Longmire op saxofoon spelen, Idris Muhammed de drummer is, Gary King op bas hoorbaar is en Hiram Bullock de gitaar bespeelt.
Voor We’re all alone, oorspronkelijk een hit van Boz Scaggs, verhuizen we weer naar Carnegie Hall.
De ballad wordt hier getransformeerd naar een 12 minuten durend, funky klinkend, stuk inclusief Big Band. De trombone solo van Jim Pugh is heerlijk, vervolgens knalt Tom Browne (funkin’ for Jamaica) er met een trompetsolo overheen. Gary King geeft hierna een minicursus: bas spelen doe je zo! Feest!
Farandole (L’arlesienne Suite #2)……. Even wennen aan de overgang na We’re all alone.
Ook dit nummer is opgenomen in Carnegie Hall.
Het nummer is oorspronkelijk een klassiek stuk van George Bizet, gecomponeerd in de 19e eeuw. Intro is een rustig pianodeel, maar na twee minuten meldt de gehele bigband zich weer en wordt dit klassieke stuk omgetoverd naar een swingend geheel.
Westchester lady komt weer uit The Bottom Line. Het eerdergenoemde sextet geeft wederom acte de présence. Nummer komt nog steeds bij vrijwel ieder optreden van Bob James terug, dus is duidelijk een van zijn favorieten. In deze versie blijft het redelijk dicht bij het origineel afkomstig van Bob James three, hoewel Bob zich op Fender Rhodes wel enige uitstapjes permitteert.
The golden apple is afkomstig van het album Bob James two en is opgenomen in Town Hall. Goed hoorbaar is de interactie tussen de drie pianisten, Bob James, Richard Tee en Joanne Brackeen.
The golden apple is, ook op Bob James two, niet het meest toegankelijke nummer. Het is met name, voor zover ik dat als amateur mag beoordelen, virtuoos. Ik zag dat het op de streamingsdiensten het minst beluisterde nummer van dit live album is en ik begrijp dat wel.
Kari komt van one on one, het album dat Bob James in 1979 maakte tezamen met gitarist Earl Klugh.
Deze live opname komt uit Carnegie Hall, maar klinkt veel minder pompeus als de andere daar opgenomen stukken. Earl Klugh en Hiram Bullock samen op de gitaar. Fijn slotstuk.
Al met al vind ik all around the town geen slecht Bob James album, maar Feel like making live en met name live at the Milliken Auditorium vind ik veel betere live registraties.