Till Brönner and Bob James - On Vacation (2020)

1 stem

Duitsland / Verenigde Staten
Jazz
Label: Masterworks

1. Save Your Love for Me (5:26)
  2. Lemonade (4:50)
  3. Late Night (5:24)
  4. Lavender Fields (5:12)
  5. September Morn (4:11)
  6. Elysium (5:16)
  7. I Get It from You (4:46)
  8. Miranda (4:36)
  9. Scent of Childhood (4:35)
  10. On Vacation (3:45)
  11. Sunset Vale (5:43)
  12. Basin Street Blues (5:15)
  13. If Someone Had Told Me (4:05)
  14. September Morn [Radio Edit] * (3:09)
  15. Zingaro *
avatar van Chet
Het eerste wat mij altijd opvalt is de geweldige opnamekwaliteit van dit album.
De Amerikaanse toetsenist Bob James en de Duitse trompettist Till Brönner namen dit album in 2019 in een week tijd op in Frankrijk (Saint-Remy-de-Provence).
Ik vermoed dat de albumtitel hierop is geinspireerd.

Save your love for me, de opening van het album, is in 1955 gecomponeerd door Buddy Johnson. Met name de flugelhorn klinkt prachtig in dit nummer.

Tweede track, Lemonade, is een compositie van Till Brönner en hij zorgt ook voor de vocalen in het nummer. Als trompettist heb ik hem hoog zitten, maar als zanger…… Beetje te soft voor mij.

Late night, gecomponeerd door Bob James, is dan weer prima voor mij. Opvallend op dit album is dat er gebruik wordt gemaakt van drie drummers: Harvey Mason, David Heynes en de voor mij onbekende Wolfgang Haffner.
Hij blijkt o.a. de drummer uit de NDR Bigband en die ken ik dan weer van The last great concert van Chet Baker.
Op het nummer late night maakt deze Wolfgang voor het eerst zijn opwachting en dat klinkt heerlijk.

Lavender Fields is van Brönner. De trompet klinkt bijna hemels in dit nummer. Het schijnt dat Brönner de duitse Chet Baker wordt genoemd.

September Morn is geschreven door het duo Neil Diamond en Gilbert Becaud. Oorpronkelijk was de titel C’est en Septembre, maar Diamond had met de Engelse versie meer succes.
Gelukkig beperken de heren James/Brönner zich tot een instrumentaal nummer zonder zang.
Op de eerste vier nummers was Christian von Kaphengst de bassist, maar op dit nummer is de bas overgedragen aan Yuri Goloubev.

Elysium is een Bob James compositie. Christian heeft de bas terug, Harvey Mason heeft plaatsgenomen achter het drumstel. Het nummer is iets meer jazzy dan de vijf voorgaande.
Lekkere toetsen van Bob James.

I Get it from You is in 1978 op de plaat gezet door de Amerikaanse band Pages.
Till mag op de versie op het album on vacation de vocalen weer voor zijn rekening nemen en wederom……….. Laat hij het maar bij de trompet houden. Zijn zang doet mij een beetje aan Michael Franks denken.

Miranda is een Bob James compositie uit 1983 en staat op zijn album Foxie.
Op Foxie is de piano dominant, op on vacation is de hoofdrol voor het fijne trompetgeluid.

Op de Brönner compositie Scent of childhood blaast hij niet alleen op de trompet maar bespeelt hij tevens de keyboards. Uiteraard is Bob James zelf verantwoordelijk voor het pianogeluid.

Op het titelnummer wordt weer gezongen door Brönner. Ik zeg er niets meer over…

Voor Sunset Vale, geschreven door drummer Harvey Mason, heeft Brönner weer de flugelhorn aan de mond gezet.

Basin Street Blues is in 1928 geschreven door Spencer Williams en datzelfde jaar opgenomen door Louis Armstrong. Brönner brengt een heel ander geluid voort dan Armstrong destijds.
Persoonlijk vind ik de versie van Miles Davis uit 1963 het mooiste.

Bonustrack If Someone had Told me, een compositie uit 1952 van Peter DeRose, is een waardig slotakkoord van een best wel fraai album.