Ange - Culinaire Lingus (2001)

Frankrijk
Label: Musea

1. Jusqu'où Iront-ils? (8:55)
  2. Cueillir les Fruits du Sérail (6:03)
  3. Adrénaline (4:02)
  4. Farces & Attrapes (2:40)
  5. Culinaires Lingus (5:05)
  6. Les Odeurs de Cousine (5:51)
  7. Intérieur Nuit (3:28)
  8. Univers & Nirvana (3:50)
  9. Gargantua (5:25)
  10. On Sexe (6:32)
  11. Cadavres Exquis (10:27)
  12. Autour d'un Cadavre Exquis (11:34)

met Jan Akkerman

avatar van henksluis
Steven Wilson (Porcupine Tree) mixed two tracks on this album, "Jusqu'ou Iront-ils?" and "Cadavres Exquis". info Wikipedia

Het laatste nummer van de cd duurt zo'n 11,5 minuut en om de beurt spelen 8 bekende gitaristen mee. Waaronder Dan Ar Bras (was gitarist bij Alan Stivell), Paul Personen en als laatste onze 'eigen' Jan Akkerman. Dit nummer is een soort bonus instrumentaal. Verder is de cd typisch Ange, progrock pur forma. Mooi, tijdloos.

Dit was de tweede plaat van 'Ange nieuwe stijl' (Christian en zoon). De broers Decamps waren gescheiden en ieder ging zijn eigen weg, waarbij Christian dus verder ging met Ange en in 1997 een stel jonge muzikanten om zich heen verzamelde. Zijn zoon Tristan nam de plaats van zijn oom Francis in.
In 1999 kwam het album 'La voiture á eau' uit, dat album staat nog niet op de site. Dat album is net als 'Culinaire Lingus' tot stand gekomen door de fanatieke fanclub van Ange.
Wat direct opvalt bij 'Culinaire Lingus' is een bepaalde vernieuwing, zeker na de matige jaren 80-90. Het klinkt anders dan de hoogtijdagen uit de jaren 70, maar zeker fris en verrassend. Men heeft er zin in ! En men durft te experimenteren.
Bij het eerste en 11e nummer is Steven Wilson betrokken als man achter de knoppen. Ange gaat met zijn tijd mee, maar anders dan in de jaren 80/90 probeert men dat op een eigen Ange wijze.
Het eerste nummer is een echt symfo/prog nummer dat uitstekend in de jaren 70 traditie van Ange zou passen. Verder is er veel afwisseling, stevige rock, folk (op Adrenaline met violist) , Frans chanson. Maar het klink allemaal mooi doorleefd. Ook is er naast Christian een zangeres aanwezig (Caroline Crozat), ze laat zich niet wegblazen door Christian. Op zich blijft de zang van Christian redelijk binnen de lijntjes.
Dit album werd redelijk goed ontvangen en een gedeelte van deze samenstelling is nu nog actief, waaronder de hele goede gitarist Hassan Hajdi. Ook zoon Tristan zingt bij een enkel nummer en schrijft mee met een aantal nummers en zorgt bij veel nummers ook voor de mix.
Steven Wilson was dus betrokken bij de nummers 1 en 11 en nummer 12 is een instrumentale versie van 11 met daarbij een achttal gast gitaristen, waaronder Paul Personne, Dan Ar Braz, ieder ongeveer 1,5 minuten en als laatste onze eigen Jan Akkerman.
Verfrissend deze nieuwe line up van Ange en opvallend hoeveel ruimte de mentor Christian geeft aan het jonge grut rondom hem heen.
Het brengt Ange in het nieuwe millennium.