Over de artiest:
Bat for Lashes, het muzikale alter ego van Natasha Khan, straalt een betoverend aura uit dat grenzen van genres doorbreekt. Geboren uit een samensmelting van indie rock, elektronica en barokpop, weeft Khan muzikale tapijten die zich ontvouwen als spannende verhalen. Haar muziek belichaamt een etherische kwaliteit, vaak doordrenkt met mystiek en introspectie, waardoor een diepte en complexiteit ontstaat die de luisteraar in haar wereld onderdompelt.
Vanaf haar debuutalbum "Fur and Gold" in 2006, vestigde Bat for Lashes zich als een pionier in het creëren van droomachtige muzikale landschappen Bat for Lashes is een boegbeeld van creativiteit en originaliteit in de moderne muziekscene. Natasha Khan's muzikale reis is er een van voortdurende vernieuwing en exploratie, waarin ze blijft putten uit een diep reservoir van culturele en persoonlijke invloeden. Haar werk nodigt luisteraars uit om zich onder te dompelen in een wereld van droomachtige verbeelding en emotionele resonantie, waardoor ze een blijvende indruk achterlaat in het muzikale landschap.
Over het album:
Het album opent met het titelnummer The Dream of Delphi. Dit nummer vormt een perfecte introductie tot de droomwereld die Khan met haar muziek creëert. De melodieuze start en de dromerige sfeer maken het meteen duidelijk: dit is de topper van het album. De muzikale gelaagdheid is verbluffend en laat de luisteraar zweven in een bijna surrealistisch landschap.
Vervolgens komt Christmas Day, een track die eveneens zweverig en melodieus is. Het is jammer dat het nummer met een prachtige melodie maar zo kort duurt. Het laat de luisteraar hunkeren naar meer, wat getuigt van de kracht van Khan's compositorische vaardigheden.Letter to My Daughter valt in dezelfde categorie als zijn voorgangers, met een kalmerende en relaxte vibe die de luisteraar verder in een trance brengt. De zachte zang en subtiele instrumentatie creëren een intieme sfeer die je als luisteraar omhult.
Bij At Your Feet worden we getrakteerd op een door piano begeleide, dromerige song die wederom Khan’s talent voor het creëren van een betoverende ambiance onderstreept. De etherische zang voegt een extra laag van magie toe aan het nummer.Een van de meest opvallende nummers op het album is The Midwives Have Left. De etherische zang en betoverende melodieën maken dit nummer tot een ware parel. Het is alsof je wordt meegezogen in een sprookjesachtige wereld waar alles mogelijk is.
Met Home verandert het album plotseling van koers. De strakke drumritmes en de poppy sound brengen een welkome variatie, zonder de dromerige kern van het album te verliezen. Het is een verfrissende wending die de veelzijdigheid van Khan als artiest benadrukt.Breaking Up is een kort intermezzo dat gelukkig snel voorbij is. De aanwezigheid van een saxofoon, waar ik persoonlijk niet veel mee heb, maakt dit nummer voor mij minder aantrekkelijk. Het is echter een goed geplaatste adempauze tussen de andere nummers.
Delphi Dancing brengt ons met één been terug in dromenland. De mooie pianobegeleiding en de delicate melodie zorgen ervoor dat dit nummer een van de hoogtepunten van het album is. Het voelt als een balsem voor de ziel. Her First Morning laat ons opnieuw zweven op etherische wolken. De delicate zang en subtiele instrumentatie creëren een sfeer van puur gelukzaligheid.
Het voorlaatste nummer, Waking Up, heeft een wat nerveuze begeleiding die perfect past bij de titel. Het vangt de onrust van het ontwaken en de overgang van droom naar werkelijkheid op een prachtige manier.
Het album sluit af met een bonusversie van de opener The Dream of Delphi [Extended Strings Version]. Hoewel dit een leuke toevoeging is, voelt het wat overbodig. De originele versie is al zo sterk dat deze iets verlengde versie weinig nieuws toevoegt.
Al met al is The Dream of Delphi een prima album dat de luisteraar meeneemt op een soms betoverende reis door de muzikale droomwereld van Bat for Lashes. Natasha Khan bewijst wederom haar unieke talent voor het creëren van etherische, meeslepende muziek die zowel kalmerend als inspirerend werkt.
Eerder verschenen op
www.jorros-muziekkeuze.nl