Aafke Romeijn - Monotoon (2024)

Label: CNR

1. Monotoon (3:15)
  2. Ultraviolet (3:43)

met Alex Callier

3. Blij (3:03)

met Alex Callier

4. Donker (3:25)
avatar van Mausie
Deze release zag ik gister ook, maar ik kon nergens een bron vinden dat dit daadwerkelijk een EP is. Het voldoet ook niet aan de single voorwaarden. Afgaande op eerdere releases lijkt mij dit eerder een opmaat naar een nieuw album?

avatar van AstroStart
Sterke EP. Monotoon is misschien wel de beste single van Aafke sinds South Park. Uptempo synthpop ligt haar gewoon heel goed en Monotoon heeft een eigen - maar toch vertrouwde - sound. Het breekbare Ultraviolet is geschreven als eerbetoon aan Aafke's vriend Daan Gielis. Ook wel heel herkenbaar hoe iemand die weet dat hij komt te overlijden daar op een of andere manier naar toe leeft of zelfs berusting kan vinden (Het is wat het is / Is wat jij dan vaak zei / En ik denk dat het je troostte / Maar dat geldt niet voor mij). Het gevoel van missen - als ruis onder je ribben - is knap omschreven en laat zien dat Aafke ook literair een talent is. Blij klinkt organisch door een 'echte' drumpartij i.p.v. drumcomputer. Een vrolijk nummer over de medicijnen die Aafke slikt en hoe die antidepressiva een positieve invloed hebben op haar leven. Slotlied Donker is een danklied aan Bram en over hoe Aafke wenst dat ze altijd bij elkaar blijven, ook als het ooit donker wordt. Met de verschillende oorlogen die het nieuws domineren is het nummer jammer genoeg zeer relevant.

avatar van AstroStart
En tof nieuws: er komt een album aan in maart 2025: 'Ultraviolet'! De titel doet vermoeden dat deze EP verder aangevuld wordt met nieuwe nummers. Wellicht dat Woorden en Gorky-cover 'We Zijn Zo Jong' ook een plekje krijgen? Ben benieuwd hoe de tracklist eruit komt te zien.