Eerder dit jaar had ik het voorrecht om zanger Adrian Hates live te mogen zien met orkest. Hij fungeerde als voorprogramma van
VNV Nation en kreeg slechts 45 minuten speeltijd maar ik heb er erg van genoten.
Adrian Hates was zeer gefocust op zijn zang en minder op zijn performance. In tegenstelling tot een normaal
Diary of Dreams optreden oogde het allemaal wat statig maar in elke noot proefde je de beleving en trots dat deze droom werkelijkheid was geworden.
Het album
Under a Timeless Spell geeft precies wat je ervan mag verwachten. De nummers worden stuk voor stuk gedragen door het gevoelige en charismatische geluid van Adrian. De songkeuze bestaat vooral uit rustiger materiaal waarbij de teksten in deze uitvoeringen nog wat beter tot hun recht komen dan bij het origineel.
Eerste single
The Valley is in de originele uitvoering vrij sober en hier een stuk bombastischer wat het nummer zichtbaar goed doet. Daar staat dan weer tegenover dat opener en tweede single
Malum niet het overrompelende nummer is dat het origineel zeker wel is.
Verder ben ik erg blij dat mijn favoriete album
Hell in Eden met twee nummers is vertegenwoordigd. Te weten het titelnummer en de machtige ballad
Hiding Rivers. Beide zijn smaakvol gearrangeerd en houden daarmee het typische karakter van dat album goed vast.
Grootste hits als
Butterfly Dance en
Traumtänzer zijn ook hier smaakmakers waarbij vooral opvalt dat Butterfly Dance toch wezenlijk anders klinkt waardoor de tekst een stuk beter binnenkomt.
Het absolute hoogtepunt vind ik ironisch genoeg de piano versie van
The Secret dat terug te vinden op het laatste zeer ondergewaardeerde album
Diary of Dreams - Melancholin (2023) - MusicMeter.nl. Juist omdat hier het orkest ontbreekt onderscheid dit nummer zich van de rest en zorgt voor een zeer aangename afsluiter waarbij de oren volledig tot rust kunnen komen.
Under a Timeless Spell is een speciaal album dat ik het liefste draai in de nacht als ik terugkom van een mooi concert en weer even tot rust wil komen. Het is een wensalbum voor Adrian Hates, waar hoorbaar veel passie en tijd in is gestoken. Het is een album dat alle aandacht verdiend en zeer geschikt is voor de liefhebbers van mooie gedragen muziek met melancholische teksten. Een album om te ondergaan en bij tot rust te komen.
Unieke plaat van een band die veel meer aandacht verdiend!