Mark Lettieri - Knows (2011)

Rock / Jazz
Uitgebracht in eigen beheer

1. Big Duck (4:52)
  2. Lotus (5:19)
  3. Knows (5:22)
  4. Veil (4:20)
  5. Ballerina Josephina (4:04)
  6. Grillman (5:35)
  7. Slide Rule (7:22)
  8. Somewhere Out There (1:59)
avatar van Paulus_2
Mark Lettieri kende ik nog niet, maar dank zij een vriend, die vroeg of ik interesse had in een optreden van Lettieri 24 juli in de boerderij Den Haag, ben ik hem in Qobuz gaan opzoeken en besloot dit album, zijn debuut, te beluisteren, want dan weet je meestal meteen wel wat voor vlees je in de kuip hebt.
Inderdaad, de virtuositeit spat er vanaf. Hele goede composities, niet alle goede gitaristen hebben compositorische talenten in huis, knappe gitaartechniek, veelzijdige tracks en meteen schoot mij een andere gitaarvirtuoos in het hoofd nl Plini. Ook zo'n briljante gitarist waar Steve Vai ooit van zei "The Future of Exceptional Guitar Playing".
Overigens lijkt het werk van Joe Satriani ook niet ver weg. Niet vreemd, de wikipedia geeft aan dat deze gitarist (naast Jimi Hendrix) Lettieri heeft geïnspireerd.
Lettieri speelt een mix van stijlen; rock, jazzrock, funky, metalachtig shredder gitaarwerk schuwt ie ook niet. Maar ook fijn akoestisch gitaar werk.
Ik kan alle tracks apart gaan beschrijven, maar het eerste nummer Big Duck beviel meteen al. Snel arpeggio werk, lekkere tempowisselingen, wervelende gitaar en super fijne riffs, goeie breaks en je kan eigenlijk niet stil blijven zitten en je gaat als vanzelf op allerlei voorwerpen mee tikken en meppen. Wàt een start. Hij heeft een bluesy kant met harmonieën, die ik ook in het gitaarspel van Robben Ford hoor. Robben Ford, ben ik fan van!, is géén shredder, maar heeft juist hele mooie harmonieën in huis. Dus compliment voor Mark Letierri dat ik dat ook bij hem hoor. Overigens is Robben Ford zeer vertrouwd met jazzrock.
Lotus is een imponerend stuk. Subtiel gitaarspel met mooi zware accenten. Waar je zelfs wat kippevel van krijgt.
Knows, het titel stuk, is een funky werkje met een lekkere riff, goed pakkend gitaarwerk. Ja je moet er van houden. Maar ik hou hier van. Even lekker alles in huis laten trillen op de zware klanken uit zijn gitaar. Weg met alle muizenissen. alsof je een raam openzet voor frisse lucht. Dit album ga ik vaak draaien en ik geef het ook 4 sterren. Kan zeker meer worden, maar dat hangt af hoe vaak ik het ga draaien. M.b.v Qobuz kan ik al zijn albums afluisteren en ben benieuwd of hij dit niveau blijft halen. Zo te horen, lijkt dat wel goed te zitten.
Veil nog even; een mooie muzieklijn in deze song. Afijn, hij brengt een goed gevoel bij mij over.

Album Credits
Mark Lettieri (guitars)
Caleb McCampbell (keyboards)
Michael League (bass, tracks 1, 2, 4 & 6)
Wes Stephenson (bass, tracks 3, 5 & 7)
Robert Sput Searight (drums, tracks 1, 2, 4 & 6)
Jason JT Thomas (drums, tracks 3, 5, & 7)

All songs written and produced by Mark Lettieri. © 2011
Engineered and mixed by Joey Lomas