Mandoki Soulmates - A Memory of Our Future (2024)

Hongarije
Label: Inside Out

1. Blood in the Water (6:53)
  2. Enigma of Reason (10:05)
  3. The Wanderer (5:03)
  4. The Big Quit (8:34)
  5. Devil's Encyclopedia (5:47)
  6. A Memory of My Future (6:25)
  7. I am Because You Are (4:31)
  8. My Share of Your Life (7:47)
  9. Age of Thought (4:37)
  10. Matchbox Racing (7:02)
  11. We Stay Loud (5:25)
  12. Melting Pot (5:51)
Mssr Renard
Een soort van prog-rock-supergroup, samengesteld door drummer/zanger Leslie Mandoki. Echt progressieve rock kun je dit noemen. Het is eerder progressieve pop. Niet dat dat wat uitmaakt, maar voor instrumentale krachtpatserij kun je beter deze plaat overslaan.

Songmatig is alles best catchy in vooral erg goed ingezongen. Veel is meerstemming ingezongen, wat het best glad maakt, maar ook wel weer prettig om naar te luisteren. Het heeft hier en daar ook een r&b-tintje. Opvallend is het fluitspel van Ian Anderson van Jethro Tull, die al vanaf het begin van het project (1992) betrokken was.

Alle muzikanten (die gespeeld hebben bij Supertramp, Toto, Cutting Crew, Rainbow) hebben hun sporen ruimschoots verdiend en als solisten zijn onder andere Al diMeola, Mike Stern en Randy Brecker aan het woord.

Muzikaal één en ander wel vergelijkbaar met bijvoorbeeld United Progressive Fraternity en Damanek die een soortgelijk pop-gerichte progressive rock maken. Ik vind deze van Mandoki Soulmates wel wat beter uitgevoerd en omdat alles analoog is opgenomen klinkt het ook warm. Het is wel een erg gelickte plaat, waarvan ik bij veel zanglijnen het gevoel heb dat ik ze al eerder heb gehoord. Ik ben geen groot popmuziek-kenner, maar sommige vocal hooks en melodielijnen lijken zo bij andere (bekende) bands geleend te zijn. Al weet ik geen voorbeelden te noemen.

Het is een gladde, goedklinkende, wat veilige plaat die wel wat lang duurt, maar enkele mooie momenten kent. Het is dan ook vooral het instrumentele deel dat me aanspreekt. Al die kleffe zanglijnen, koortjes en refreintjes zijn mij een beetje teveel van het goede. Met een beetje valsspelen zou je kunnen zeggen dat deze plaat neigt richting de popfusion en dan denk een beetje aan Steely Dan.

avatar van Jumpjet
Virtuoze muzikanten: check. Vakmanschap: check. Decennialange ervaring: check.
Inspiratie? Helaas. Wat een totaal nietszeggende plaat is dit, komt ook door de volkomen plat geslagen productie.

Mssr Renard
Sommige hebben minder woorden nodig, om hun punt duidelijk te maken. Daar kan ik nog wat van leren.