Exodus - British Disaster: The Battle of '89 (2024)

Alternatieve titel: Live at the Astoria

Label: Nuclear Blast

1. The Last Act of Defiance (4:52)
  2. Fabulous Disaster (5:05)
  3. 'Til Death Do Us Part (4:25)
  4. Corruption (6:02)
  5. The Toxic Waltz (4:57)
  6. A Lesson in Violence (4:10)
  7. Chemi-Kill (5:09)
  8. Piranha (3:56)
  9. Like Father, Like Son (7:07)
  10. Deliver Us to Evil (7:44)
  11. Parasite (4:41)
  12. And Then There Were None (4:58)
  13. Verbal Razors (4:47)
  14. Brain Dead (4:42)
  15. Strike of the Beast (4:31)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Wat is dit nu weer? Om dan na 35 jaar (!) opeens te voorschijn te komen met live opnames uit 1989? Het is de tour voor het derde album Fabulous Disaster in de bezetting Tom Hunting (drums), Gary Holt (gitaar), Steve Souza (zang, nou ja), Rob McKillop (bass) en Rick Hunolt (gitaar).

Nazicht op setlist.fm leert ons dat dit album het volledige optreden bevat in de Astoria in Londen (VK) op 8 maart 1989 met dus nummers van de drie albums tot dan: Bonded by Blood (5 stuks), Pleasures of the Flesh (4 stuks) en Fabulous Disaster (6 stuks).

Ten persoonlijke titel zeg ik dat ik zowat na het derde album Exodus minder ben gaan volgen. Hoewel Thrash Metal wel degelijk een plaats heeft in mijn muziekbeleving, ben ik nooit een Thrasher geweest, bij Exodus bevalt mij vooral het eerste geflipte album met de even geflipte zang van Paul Baloff (RIP).

Nadien werd Exodus, denk ik, iets te technisch voor mij, werd de zang iets te declamerend, iets te gewoontjes voor mij. Vaak heb ik ook dat gevoel dat men vaak lichtjes uit de maat speelt, een gevoel, irrationeel of niet, terecht of onterecht. Wel is dit heel energievol, da's zeker.

Natuurlijk zullen anderen hier anders over denken, alles is een kwestie van smaak. Wie Exodus een warmer hart toedraagt, zal hier wel weg mee kunnen. Er is een zekere overlap met opnames van dezelfde tour op het livealbum Good Friendly Violent Fun uit 1991, onvolledig en te kort. Dit lijkt mij een interessante(re) keuze.