Joshua - Sombre Harmonie (2003)

Frankrijk
Electronic
Label: Epiteth

1. Sombre Harmonie (5:17)
  2. Dance with the Beast (4:34)
  3. The Unknown Order of Things (5:52)
  4. Can You Die (5:42)
  5. Craddle of Death (6:17)
  6. Communication Rapide (4:33)
  7. Break Kick (5:53)
  8. Décadente Mélodie (0:49)
  9. Regard Sombre (4:44)
  10. My Spirit (5:31)
  11. Strange Belief (5:00)
  12. Angel Heart [Come Back Rmx] (6:03)
  13. Cobalt 27 [Australian Rmx] (3:30)
avatar van Onderhond
Voor de mensen die Joshua niet kennen , deze Franse DJ staat gelist onder het Epiteph sublabel van UWe. Franse hardcore met een licht experimenteel tintje dus.

Het begin van het album is nogal typisch, al valt wel meteen op dat de titel niet zomaar uit het niks gegrepen is. Zware, nogal bedrukte sfeer, niet echt hard doorklinkend, maar wel grauw. Doet me sterk terugdenken aan die bunkerfeestjes van vroeger. Strobo, 2 boxen, 8 bits samples en geven maar. "Can You Die" vormt het eerste echte lichtpunt op dit album. In plaats van de typische hardcore, haalt Joshua hier z'n breaks boven, en met succes. Ze geven het nummer een extra dimensie die het album nodig heeft om niet over te hellen naar verveelde, zielloze hardcore. "Craddle of Death" is een wat jammerlijke setback, maar met "Communication Rapide" begint het album meer vorm te krijgen. Plots heel wat meer tempo, en heel wat meer variatie in de tracks. Heerlijke beuktrack, met veel ritmewisselingen, veel geknoei en zware distortion. De betere terror zeg maar, en toppunt van het album.

Via "Break Kick" en "Decadente Melodie" vertraagt het geheel weer wat, met een wat hectisch hardcore break-kick nummer dat uitmondt in een dark ambient intermezzo. Vandaar bouwt het weer terug op naar een tweede climax. "Regard Sombre" is een interessante track, rustig maar met toch enkele zware en soms snelle beats. Het geheel leunt dicht aan bij industrial, maar de samples verraden Joshua's background. "My Spirit" is een voortzetting van "Regard Sombre", als het ware een echte hardcore interpretatie van de track. Zeer leuk duo, dat het sterke punt van dit album accentueert. Niet zozeer de sterkte van bepaalde nummers, dan wel de opbouw van het geheel, en de naadloze overgang tussen de nummers zelf. "Angel Heart" is terug een echt terrortrackje dat lekker doorbeukt, en weer goed gevarieerd is qua opbouw. Het album eindigt met een dark ambient/industrial nummer, dat, moest je er nog aan twijfelen, nog even extra onderstreept dat het echt wel allemaal somber hoort te klinken.

Al bij al een goed album, al zijn er momenten waarop ik het liever niet hoor. 't Is zeer bedrukt en donker, en ik hou het meestal op iets luchtigere albums. Niettemin zeer professioneel, en vooral zeer Frans. Qua hardcore album is het ook zeker gevarieerd genoeg, en conceptueel steekt het zeer goed in elkaar. 3.5*, uitchecken waard.

samples:http://www.striking-wave.com/normal/joshua.htm
UWe site: http://www.uncivilizedworld.com/#

avatar van Goodfella
Vooral als d'r een stevige drive in wordt gegooid en het meer uptempo wordt is Joshua op z'n best. Zie: Dance With the Beast, Communication Rapide en Regard Sombre. Ook gaaf is The Unknown Order of Things, een track die nooit echt los lijkt te komen maar wel een hele rits korte opbouwen achter elkaar zet. Maar de beste track is toch wel het doormalende Can You Die, waarbij het breakbeatje uit een track van Peaky lijkt te komen.

Weinig opvullers, veel pompende hardcorebeats. Een érg lekker album dus. 't Klinkt allemaal wat simpel, maar de rauwe, industriële touch en erg vette ritmes geven er net dat beetje méér aan, zodat het zich best mag meten met de Britse Helvis en Producent.

die australian mix van Cobalt 27 is gemaakt door Andrew Harris. destijds één der grootste talenten van enkele jaren terug. ik zat bij zo'n trackergroep, een scene die rond 2000 best groot en kwalitatief erg goed in elkaar zat. Menace 2 Society/Angerfist zat daar toen ook bij, en een handvol van meerdere artiesten die later naam hebben gemaakt. samen met andrew vormden wij best een hecht duo bij SCP (Supreme Core Productions).. ik heb ontzettend veel geleerd van Andrew en hij was voor mij de blikopener als het gaat om experimentele electronische muziek. van hem heb ik mijn eerste nummer van autechre gekregen waarna ik helemaal verslingerd raakte aan dat duo.
ik had samen met hem regelmatig contact op ICQ met Paul Healey van Somatic Responses, en Tim Koch en meer van dat soort artiesten.. kreeg destijds weleens onuitgebrachte tracks van oa somatic responses die je dan 3 jaar later pas uitgebracht zag komen... dat was echt een vette tijd. helaas is het contact verwaterd, maar sinds kort mailen we weer een aardige portie. misschien staat er nog wel eens een co-op op het programma wat muziek betreft.

hoe biografisch kun je wezen

avatar van Onderhond
Probeer Somatic Responses maar eens te strikken dan, die combo lijkt me echt was moois te kunnen opleveren.

Tim Koch heb ik laatst leren kennen (de muziek althans), niet volledig mijn ding, maar af en toe wel heel leuke plaatjes.

En uhm, hoe zit het met jouw onuitgebracht werk ? Wordt daar ooit nog wat mee gedaan ?

avatar van Goodfella
Er schijnt hier een redelijke fanclub van "Nvh7" te zitten

bedoelde meer een co-op met andrew, niet met somatic responses dat zou masterly zijn..

en al sla je me dood maar ik weet bij god niet welk nummer Nvh7 is. er zweven veel onaffe nummers van mij rond op het net, maar ik weet vaak half niet waar de mensen het over hebben. dan had ik iets af, en sloeg ik drie keer op mijn toetsenbord om een titel te krijgen. hebben jullie enig idee waar ik mijn eigen dingen terug kan vinden??