Sieges Even - Life Cycle (1988)

West-Duitsland
Label: Steamhammer

1. Repression and Resistance (5:50)
  2. Life Cycle (5:04)
  3. Apocalyptic Disposition (6:09)
  4. The Roads to Iliad (5:00)
  5. David (8:18)
  6. Straggler from Atlantis (12:30)
  7. Arcane (0:59)
Meneer Bungel
De band die eerst Sodom heette, maar vanwege die andere band de naam maar veranderde, leverde één van de beste ''techno''-metal platen ooit.

Ozric Spacefolk
Dit is rommelige hak-op-de-tak progressive metal. De drums zijn getriggerd waar ik zowiezo een hekel aan heb. De gitaren zijn erg zacht gemixt en de bas juist teveel naar voren.
Het boeit nergens en werkt alleen maar op mn zenuwen.

Voor echt lekkere technische metal, ga ik wel naar Death luisteren, ofzo...

Meneer Bungel
Rommelig? (zo goed als) Onnavolgbaar, zoals deze metal bedoeld is! Dat de productie beter gekund, da's wel waar. De meer technische Death vind ik weer minder boeiend, doe dan maar Leprosy of Spiritual Healing.

Ik zal je Watchtower in ieder geval van harte afraden, OS.

Ozric Spacefolk
Ik verwachtte een lekkere progrock plaat. Dus ik was eerder onaangenaam verrast.

Misschien waardeer ik het later meer...

Ozric Spacefolk
Ik kan me deze plaat niet eens meer herinneren. Zal ik aandurven nog eens te luisteren. Een 2* is eerlijk gezegd nogal een lage score.

avatar van vielip
Ben benieuwd! Ik heb deze band nog steeds op een 'te checken' lijstje staan. Maar als ik zie dat Ozric sceptisch is dan wordt ik al licht huiverig, aangezien we vaak wel aardig op één lijn zitten

Ozric Spacefolk
Gewoon proberen, Vielip. Wie weet vind je het wat. Het is in elk geval weinig melodieus.

avatar van vielip
Ga ik op z'n tijd ook wel doen. Ik heb laatst de Hardrock & Heavy Metal Encyclopedie (die van de Aardschok) er sinds jáááren weer eens bijgepakt en een lijstje met bands gemaakt die ik eens ga checken. Deze maak ik denk ik geen haast mee, laat ik het zo maar zeggen

avatar van ZAP!
Mssr Renard als voormalig user Ozric Spacefolk beweerde dat de drums hier getriggered zijn. Dat waag ik te betwijfelen. Mag ik vragen hoe je dat zo zeker weet? Ik heb er zelf ook enige ervaring mee, en toen was het resultaat tamelijk beroerd, helaas. Op Discogs lees ik wel dat er gebruik is gemaakt van electronic drums, maar dat is nog niet hetzelfde. Zelf vind ik dit drumgeluid uitstekend, de hele productie ook (misschien ook een kwestie van gewenning, maar hoe dan ook), al ben ik ook wel een ietsje benieuwd naar een eventueel nieuwe mix.

Verder ben ik het er niet mee eens dat niet melodieus zou zijn, dat is het absoluut wel, maar het is allemaal zo ontzetten dicht gespeeld dat dat oordeel daar misschien vandaan komt. Hak-op-de-tak kan ik wel beamen, maar als je daar nou eenmaal van houdt, kan je je lol op hier.

Tenslotte wordt deze band altijd verweten dat ze de hele sound simpelweg gejat hebben van Watchtower, en daar moet ik ten dele natuurlijk in meegaan, maar waar de zanger van W. altijd ontzettend boos klinkt, klinkt de zanger hier... ja, gewoon minder boos. Ook heeft de muziek een meer mysterieus dan wel sprookjesachtig sfeertje (ik denk even aan een Fates Warning ten tijde van 'Awaken..', hoewel dit vele malen drukker is) en prefereer ik deze plaat daardoor nog altijd boven het al niet te versmaden werk van de - ere wie ere toekomt - inspirators Watchtower.

Een metal top 100 van mij zal er van mijn kant niet inzitten, maar ik ben toch regelmatig weer op zoek naar de oudjes die me het meest bekoren, en Sieges Evens 'Life Cycle' is er daar absoluut één van. Net als met Dream Theater heb ik nooit een directe klik gehad met het volgende werk, maar dat zal ik misschien nog wel weer es proberen.

*****+.

Lachende derde
Heerlijke muziek, als je er voor in de stemming bent. De matige productie - ietwat blikkerig - is voor mij de kers op de slagroom. Zó en niet anders moet een jaren '80-productie klinken in dit genre. Genieten, dit!

Heerlijk klote-artwork ook...
En nee, dit is geen ironie.

Rawhide

Move 'em on, head 'em up
Head 'em up, move 'em on
Move 'em on, head 'em up
Rawhide

Lachende derde
Nee. Ik meende wat ik schreef. Beetje flauw dit, ZAP.

Mssr Renard
Jeetje, deze heb ik dan in 2011 geluisterd, dat kan ik me dan dus niet herinneren.

avatar van ZAP!
Geen aanrader voor jou Mssr Renard, schat ik zo in.
Maar goed, dan laten we het trigger-verhaal maar in 't midden.

Mssr Renard
Getriggerde drums of electronische drums.

Het gaat er om dat er dan niet het analoge geluid van de trommels op de plaat staan, maar digitale.
Ik denk bij triggers altijd ook aan Fear Factory en dat soort bands.

Blikkerig zei iemand, dat is wat ik bedoel. Maar in 2011 wist ik altijd alles beter. Nu niet.

avatar van ZAP!
"Drums, Percussion, Percussion [Electronic]", lees ik op Discogs. Dus voornamelijk analoge drums, de elektronische enkel als toevoeging. Fear Factory is van een andere orde, weet ook niet of die wel triggerden, wat echt iets anders is dan gebruik maken van een elektronisch drumstel en meer van zulks.

Overigens kan je getriggerde drums vrij natuurlijk laten klinken, dat hangt af van welk geluid je kiest. Je hebt dan al je drumnoten in de PC staan en je kan ze verplaatsen hoe je wilt (vaak bedoeld om het boeltje strak in de maat te krijgen) en een geluid kiezen dat jou aanstaat i.p.v. het goedkope drumstelletje dat je opnam. Althans, dat is wat ik er van begrijp...

En blikkerig, ja, wie zei dat ook alweer...? Maar goed, ik zal niet zeggen dat deze plaat het perfecte geluid heeft, ik ben er alleen helemaal aan gewend.

Lachende derde
En ik vind deze productie passen bij het vintage-gevoel dat dit album me geeft.
En noem me geen trol.

avatar van namsaap
Ik ken deze band van hun laatste twee albums en had eigenlijk nooit de moeite genomen om het vroege werk een ste verkennen. Tot nu dus..... Life Cycle is wel even andere koek dan de ingetogen progrock van de laatste albums. Dit doet me eerder denken aan de technische metal van Watchtower, zowel muzikaal als qua zang. Weliswaar iets minder fijnzinnig, maar alleraardigst uitgevoerd.

De productie is echt van de jaren tachtig. Ik betwijfel dat de drums getriggerd zijn. Het zijn volgens mij de octoban-achtige drumklanken die uit een doosje komen. De rest lijkt me analoog.

namsaap schreef:
...Dit doet me eerder denken aan de technische metal van Watchtower, zowel muzikaal als qua zang...
't Is inderdaad een rip-off, maar minder agressief dan W., meer 'mystiek', if that makes any sense. Wel leuk dat er nog es iemand hier voorbij komt! (en het nog kan waarderen ook)