The Flower Kings - Live in Europe 2023 (2024)

Zweden
Label: Swedish Stereosounds

1. Garden of Dreams Medley (12:21)
  2. Big Puzzle (17:44)
  3. The Dream (7:31)
  4. Day for Peace (3:11)
  5. What If God Is Alone (6:58)
  6. Stardust We Are (28:53)
avatar van namsaap
De opname van dit livealbums komt van één van de shows in Nederland vorig jaar. Zelf was ik bij de show in Uden, waar de band imponeerde en blijk gaf van een grootse vorm. Dat is terug te horen op deze opname. Helaas heeft Roine ervoor gekozen niet de gehele setlist van deze tour (10 nummers) op deze release terug te laten komen, waarbij vooral het fenomenale Church Of Your Heart een groot gemis is.

De nummers die wel op dit album staan klinken als een klok en maken de aanschaf van deze CD voor elke TFK-fan de moeite waard.

avatar van Apieknar
Vandaag gekocht op vinyl. Die ligt nu lekker rondjes te draaien.

Ik was zelf bij het optreden in Zoetermeer. Het is niet duidelijk of de opnames nu van Uden, Zoetermeer of beide zijn. Het klinkt in ieder geval erg goed!

avatar van namsaap
Apieknar schreef:

Van de FB-pagina van Roine: "Despite being tracked from the PA board on just one night, this recording and mix stand out as the finest live recording document of The Flower Kings ever."

In ieder geval opnames van één avond dus...

De geluidskwaliteit hiervan is inderdaad erg goed. Ik heb het dan over de CD versie. Onlangs heb ik ze aan het werk gezien (en gehoord) tijdens het Midwinter Prog Festival en het viel me op dat de hoeveelheid bas goed in balans was. Bij andere bands was er wel erg veel bas ingemixt waardoor dat overheersend werd en bijvoorbeeld de zang soms bijna niet meer te onderscheiden viel. Dat was met name het geval bij Riverside en AVKRVST.
Deze opname klinkt ruimtelijk en beheerst en de hoeveelheid bas is precies goed. De vocalen zijn meestal niet TFK's sterkste punt maar hier is het alleszins aanvaardbaar.