Vanochtend zag ik dat dan toch het nieuwe album van Sam Baker op de streaming diensten beschikbaar is gekomen. Sam heeft niet zoveel commercieel inzicht (to put it mildly). In zijn nieuwsbrieven zegt hij alleen maar dat er ergens in het voorjaar een nieuw album verschijnt. Op zijn site niets meer. Ook niets te koop, niet digitaal, niet op CD, niet vinyl. Zijn zakelijke belangenbehartiger in Nederland wist volgens mij zelfs ook niets.
Alleen zijn muzikale partner in crime, Rodney Crowell, meldde een week of zo geleden via Instagram dat het vandaag zou worden. En dat blijkt ook zo.
Nu wilde ik vanochtend het album hier opvoeren, maar ik kon geen bronmateriaal vinden. En toen zag ik dat
Joshua68 hem vanochtend heeft opgevoerd. Waarvoor mijn dank.
Wat wél een week of zo geleden gebeurde was dat het titelnummer alvast beschikbaar kwam. Een korte versie op Youtube, de lange versie op de streaming diensten. En omdat dit album toen nog niet op MuMe stond, heb ik de vrijheid genomen om mijn indruk van deze titelsong op de pagina van voorganger
Land Of Doubt gepost.
Vandaar dat ik mij zelf vanaf hier quote:
"Gisteren verscheen op de streamingdiensten alvast het titelnummer
Win Win. Bij dit album heeft hij nauw samengewerkt met (de door mij zeer gewaardeerde) Rodney Crowell. Rodney zelf is toch echt een beetje 'old school' country. En omdat Rodney op zijn vorig jaar verschenen album weer samenwerkte met Jeff Tweedy verwachtte ik dat het nieuwe album van Sam Baker weer wat conventioneler zou worden dan
Land of Doubt.
Nou: niet dus. Zelfs helemaal niet. Met het net geen 10 minuten durende
Win Win gaat hij nog veel verder in zijn experimenteerdrift. Het lijkt wel een van zijn ruwe, abstracte schilderijen, of een van zijn gedichten. Hij gromt en hij praatzingt en er gebeuren erg vreemde dingen. Lijkt een beetje op de ontwikkeling die Tom Waits in 1983 met
Swordfishtrombones was ingeslagen. Destijds was ik echt verbijsterd en vond het aanvankelijk maar niks, maar na vele luisterbeurten merkte ik dat er vreselijk veel schoonheid in de chaos school. En de rest is historie. Overigens maakte Captain Beefheart in de jaren zeventig eenzelfde type muziek.
Ook apart: de repeterende chaos van diverse thema’s vanaf ongeveer 6 minuten doet mij denken aan ongeveer hetzelfde bij
Aisles of Plenty van Genesis!
De eerste keer luisteren naar
Win Win liet mij gisteren ook weer verbijsterd en verward achter. Maar met de lessen van Tom Waits en Captain Beefheart indachtig ga ik de komende dagen het nummer nog vaker beluisteren."