John Lees' Barclay James Harvest with the Slaithwaite Philharmonic Orchestra - Philharmonic! (2024)

Alternatieve titel: The Orchestral Concert

Label: Esoteric Antenna

1. Festive Overture - Shostakovich (6:55)
  2. Fifties Child (4:45)
  3. Galadriel (3:37)
  4. In My Life (5:16)
  5. Poor Man’s Moody Blues (7:39)
  6. North (7:45)
  7. Summer Soldier (8:06)
  8. The Poet (3:20)
  9. After the Day (6:55)
  10. Hornpipe – Handel’s Water Music (3:42)
  11. Moonwater (7:42)
  12. Mocking Bird (8:34)
  13. Loving Is Easy (4:33)
  14. She Said (8:26)
  15. Poor Wages (4:01)
  16. Medicine Man (5:32)
  17. Dark Now My Sky (12:14)
  18. On Leave (9:06)
  19. Hymn (4:56)
Mssr Renard
Ik ben nooit echt een liefhebber geweest van een rockband met orkest. Vaak is het teveel, en verzuipen de instrumenten, en hoor je nooit echt precies wat de bedoeling is. In het geval van deze plaat is het orkest nooit echt hard aanwezig, wat ervoor zorgt dat vooral de band goed te horen is, en dat is in elk geval een voordeel. Helaas zit ik als luisteraar wel naar twee wat langdradige klassieke stukken te luisteren, die mijns inziens niets bijdragen aan de muziek van de band.

De band wordt met de dag ouder, en dat is wel te horen aan het wat ingetogen spel. Met andere woorden; het vlamt nergens. Lees doet wel erg zijn best en met name Craig Fletcher neemt wat zangpartijen over, en Craig's stem klinkt krachtiger en zelfverzekerder.

Ik heb ook het idee, dat (omdat er een orkest meespeelt) de band wat meer terughoudend speelt, en daardoor zijn de 'epische songs' van de band wat minder episch. Ik wat skeptisch toen ik deze plaat zag aangekondigd, maar ben als fan wel tevreden, al kan ik me voorstellen dat een niet-fan hier weinig tot niets mee kan.

Vooral 'Medicine Man' heeft mijns inziens erg te lijden onder dit arrangement. De band koos namelijk niet voor de krachtige live-versie die we nu al sinds 1974 gewend zijn, maar voor de 'orkestrale' versie van de studioplaat (waar de band eigenlijk nooit tevreden mee was), er is dan ook een ruim coda ingebouwd voor het orkest. 'Dark Now My Sky' lijkt wel een beetje op te leven bij deze versie. Het was nooit echt een favoriet van mij, maar komt hier eindelijk na zoveel jaar redelijk goed uit de verf. De gitaarsolo's van John zijn ook erg goed hier.

Als fan weet ik wel betere en krachtigere liveplaten te vinden dan deze. Er zou nog een studioplaat komen, maar ik verwacht deze niet meer.

avatar van Gert P
Ik heb hem net binnen en nog niet open gemaakt, wat raad je aan terug sturen of houden? Ziet er wel mooi uit in dat doosje.

Mssr Renard
Waarom zou je het terugsturen? Het is gewoon een prima plaat, vooral ook goed geproduceerd, maar ik mis wat vuur. Maar John is ook inmiddels 77 jaren oud. Zijn zangstem is wat breekbaar (daarom zingt Craig ook wat meer) maar zijn gitaarspel is nog erg goed.

Ik houd zelf gewoonweg niet zo veel van orkestrale begeleiding (soms wel) omdat de spontaniteit dan weg is, en een band niet wat losser kan spelen. Het is heel keurig allemaal, maar wel gewoon goed. Alleen persoonlijk zet ik dan liever een wat meer vlammende liveplaat van de band op.

avatar van Gert P
Oke dank je voor de info. Ga hem bekijken.

avatar van Gert P
Zonde van mijn geld een box van meer dan 50 euro vind ik het niet waard helaas. Maar heb hem nu en ik zal hem nog zelden beluisteren.
Mischien nooit meer. Teveel orkest en 2 instrumentale nummers die beter achterwege hadden kunnen blijven.

avatar van Gert P
Toch nog een kans gegeven en is toch iets beter bevonden, kwam ook door die 2 overbodige nummers, liever wat van octoberon of zo er op gehad.