Zeedeveel
Nu-metal maakt een renaissance door en daar spelen de grote labels handig op in. Sumerian Records wist eerder al niet geheel onverdienstelijk internetsensatie Poppy aan zich te binden en tegenwoordig staan de nu-metalveteranen van Kittie ook bij hen onder contract.
Het Canadese metalkwartet was mijn eerste kennismaking met vrouwen in de hardere muziekscene. Ik heb als tiener Spit (1999) kapotgedraaid en was daarom maar al te blij toen Kittie in 2008 naar Nederland kwam ten tijde van Funeral for Yesterday.
En hopelijk gaat Fire - Kitties nieuwste telg - niet in een vlammenzee op. In retrospectie is het eigenlijk belachelijk op hoe weinig waardering de band onder leiding van de Landers-zussen kon rekenen in het nu-metaltijdperk. De eerste twee platen, Spit en Oracle, stonden als een huis. Bovendien waren er veel genregenoten met een frontman die meer succes hadden, maar zich muzikaal nauwelijks verder hadden ontwikkeld en het nu volledig moeten hebben van de kracht van nostalgie.
Gelukkig hoeft Kittie het anno 2024 niet te hebben van de baggy jeans met skatekettingen. Fire is een moderne metaalplaat met catchy refreinen. Een goed voorbeeld hiervan is de single Eyes Wide Open, waar zowel Morgan als Mercedes Lander wat betreft screams flink losgaan. Hetzelfde kan gezegd worden over One Foot in the Grave, een toegankelijker nummer waarin normale zang wordt afgewisseld met screams.
Hoewel Fire geen hoogvlieger is, hebben de vrouwen van Kittie een verstandige keuze gemaakt door een compacte plaat af te leveren met refreinen die je gauw wilt meezingen. (Tien nummers die allemaal onder de vier minuten zijn.)
Wat betreft de volledige discografie is Fire meer een voortzetting van de laatste platen, maar dan met iets hardere vocalen. Op tekstueel gebied heeft Kittie helaas geen ontwikkeling doorgemaakt. Een achttienjarige metalhead zou Falter ook in de oefenruimte geschreven kunnen hebben: ‘I am the unknown that you fear / So hear these words and take heed / I am the monster you create / I am the revolt so near’.
Hopelijk zorgt Fire voor een herwaardering van Kittie, want deze vrouwen uit Ontario verdienen het om voor een groter publiek hun oeuvre te spelen. De tijd zal het leren…