Rubén González - Introducing Rubén González (1997)

Cuba
Wereld
Label: World Circuit

1. Enganadora (2:35)
  2. Cumbanchero (8:30)
  3. Tres Lindas Cubanas (5:20)
  4. Melodia del Rio (4:43)
  5. Mandinga (2:33)
  6. Siboney (4:49)
  7. Almendra (9:53)
  8. Tumbao (6:23)
  9. Cumo Siento Yo (2:42)
avatar van Alicia
Jawel...en daar is hij, de goedlachse "Don Ruben", de meesterpianist uit de stal van "Buena Vista Social Club". Wat kon die man piano spelen én improviseren. Een natuurtalent van de bovenste plank. Dit is een van de vele platen, die ik sinds de ultieme zomerplaat "Buena Vista Social Club" uit 1997 van Ry Cooder en z'n mannen heb aangeschaft.
Hulde voor Rubén González.....hulde Ry Cooder!
En al regent het nu pijpestelen, laat je hart verwarmen door de prachtige muziek uit Cuba!

avatar van Oldfart
In een interview over het maken van het album "Buena Vista Social Club" vertelde Ry Cooder het volgende:
' Rubén wilde steeds maar spelen, we zouden eigenlijk iedere ochtend om 11 uur beginnen, maar Rubén was er iedereochtend al om 9 uur en ging meteen achter de piano zitten en ging los.
Ik dacht dat ik maar beter een Dat recorder kon laten mee lopen terwijl hij aan het oefenen en aan het warm spelen was.
Dus kwam ik ook vroeger en zetten het apparaat aan en omdat hij toch niet te stoppen was.
Tijdens het terugspelen van de opnames zei ik op een gegeven moment; wacht eens even, wat was dat wat je net speelde?

"Welk nummer bedoel je, ik heb net 10 stukken gespeeld?"Na het terug luisteren:
Oh dat?, dat is de Buena Vista Social Club, een stuk geschreven door Cachaito's vader, Oreste Lopez. Het was het clublied".

"Wat was dat voor een club" vroeg ik?

"Dat was een club waar muzikanten altijd rondhingen".

En op deze manier werd Rubén Gonzalez verantwoordelijk voor de naam die nu voor eeuwig is verbonden met de doorbraak naar het 'westen' van oorspronkelike cubaanse muziek.

avatar van LeRoi
....niet het beste vanuit 'Fidel-country' maar toch een heel aardige plaat!

avatar van Jan 1970
Het gaat natuurlijk om de piano, maar het heerlijke trompetje in Cumbanchero trok mij over de streep!

Stijn_Slayer
Mooie anekdote, Jan!

González speelt hier een fijn stukje piano. Niet te veel poespas, maar melodisch veelzeggend en ritmisch krijgt hij het voor elkaar om zelfs de triestige stukken iets van een opzwepend, swingend karakter te geven.

Ik ga me langzaamaan maar eens een beetje wegwijs maken in het solowerk van de leden. Het leuke hieraan is dat je steeds beter de persoonlijke stijlen van de leden gaat herkennen. Je hoort dan hoe deze verschillende individuen binnen Buena Vista Social Club samensmolten tot een nieuw geheel.

avatar van Poles Apart
World Circuit is één van m'n favoriete labels. Hun vinyl (her)uitgaves zijn fenomenaal, niet alleen qua geluid maar ook de verpakking en zorg die er aan besteed is. Heb er nu een stuk of 10. Prachtige gatefolds. Deze afgelopen week op 2LP aangeschaft, met een González in topvorm, en met het warme zomerweer van de afgelopen dagen wordt het al helemaal een feestje.