Abel & Sef - IJsland (2024)

Dance / Hip-Hop
Label: Excelsior

1. Eigendom Is Diefstal (1:14)
  2. Ob4cl (1:42)
  3. Iedereen B Like (2:22)
  4. Twee Schorpioenen (0:56)
  5. Champagne (1:43)
  6. Mensen (Zoals Wij) (3:12)
  7. IJsland (2:53)
  8. Prada Stelen (3:11)
  9. WWIII (1:37)
  10. M/V/X (3:03)
  11. De Vrucht v/h Geloof (2:51)
avatar van alexander-r
Ben benieuwd. Eerste twee nummers zijn anders dan wat we gewend zijn. Twee schorpioenen weet wel te raken qua teksten

avatar van lowieke
JA! Dit wilde ik al heel lang. Alleen jammer van de halve Yeezus beats. Dat werkt alleen als je het echt perfect uitvoert.

Teksten zijn verfrissend, er is uit veel bronnen getapt die mij ook liggen. Bijvoorbeeld Andreas Malm, plus de algehele kots over hyperkapitalisme, xenofobie en conformisme ♥️
Lekker naar bevestiging luisteren in mijn eigen bubbel.

avatar van alexander-r
Het is wel taaie kost zeg...

avatar van thomzi50
alexander-r schreef:
Het is wel taaie kost zeg...

Hoezo?

avatar van alexander-r
Teksten over zware onderwerpen en daarbij af en toe wat moeilijke woorden. Ook muzikaal is het vrij experimenteel. Niks mis mee in principe. Maar anders dan ik had verwacht na Abels A (geen idee hoe ik daar een rondje omheen krijg) en de Hang Youth albums, die door de humor toch wat luchtiger zijn.

Conclusie uit eerste luisterbeurt was dit overigens, misschien ontdek ik nog meer!

avatar van lowieke
Na paar luisterbeurten begrijp ik de opbouw beter en valt die gare Yeezus imitatie wel weer mee.

Goede plaat zeg, directe mooie teksten.
Goed eerbetoon aan dit kunstwerkje zou zijn dat Sef eens kapt met al die irritante tyfusreclames die hij er naast doet.

avatar van overmars89
De zangstem van Sef though op deze plaat balanceert wel echt op een grens en naar mijn inziens gaat ie daar net over heen.

avatar van VladTheImpaler
Pas vorige week kwam ik erachter dat er een album van Abel & Sef zat aan te komen. Ik was gelijk enthousiast, want eerdere samerwerkingen vond ik erg tof en het laatste album van Sef was mijn favoriete plaat van 2023. Echter valt het 'album' toch een beetje tegen. Het voelt voor mij eerder aan als een mixtape met te veel halve ideeen. Alsof er te weinig tijd was om nummers verder uit te werken. Daarnaast zijn de beats wat meer in de elektronische hoek wat ik ook niet overal vind passen. Ik had meer gehoopt op nummers in de lijn bijv 'De Machine'. Desalniettemin zijn er ook nog momenten waarop je de toffe creativiteit - in vooral lines - naar voren komen.

avatar van Demon.
Vind het heel hard.

Overtreffende traphard.

Vet dat het 1 geheel is. Veel themas maar 1 rode draad en muzikaal 1 lijn.

Kan niet stoppen met luisteren en elke luisterbeurt word ie tien keer vetter.

Die zangstemmen die normaal niet kunnen vind ik er ook heel goed inpassen.

Aller tofste tot nog toe vind ik:
En als het 6 uur is
Dan gaat de deur dicht
Want met afgesloten grenzen dan gourmet je toch het lekkerst
Iedereen zijn eigen hachje aan het redden
Dat is prettig
Dat is netjes
En we houden het gezellig

Ik blijf wel de disclaimer hebben dat ik me bewust ben dat ik heel erg van mijn eigen vijver aan genieten ben.

avatar van Chrisseh
De variatie in hoeverre nummers met mij resoneren zorgen er dusver voor dat dit nog niet het album-van-het-jaar materiaal is waar ik stiekem hoop op had. Begint keihard maar neemt een beetje een duikvlucht vanaf WWIII. Hoop dat de wat zwakkere nummers nog een beetje op me groeien.

avatar van lowieke
Oke ik doe het: beste plaat sinds Eigen Wereld.

Ongelooflijk, directheid is best aanwezig. Hier wachtte ik op, nooit gedacht dat Sef hier een aandeel in zou hebben.

avatar van thomzi50
lowieke schreef:
Oke ik doe het: beste plaat sinds Eigen Wereld.

Wereldwijd?

avatar van lowieke
Oh sorry nee haha in de wereld van Nederlandse hiphop

avatar van MAS
MAS
Mooi dat enthousiasme van jou Lowieke!

avatar van -SprayIt-
Paar keer geluisterd nu. Ik hou niet zo van het stemgeluid van Sef. Ook zijn delivery vind ik vaak zwak. Het klinkt voor mij wat opgelezen, kinderachtig en onhandig allemaal. Wat dat betreft past Abel er wel bij, ook hij heeft niet echt een prettige flow en stem vind ik. Prima bij punk, maar op een pianoriedeltje of trapbeat past het voor mij niet echt. Tekstueel wel vermakelijk en soms scherp, hier en daar vette (maar ook een paar irritante) producties, al met al een vermoeiende plaat voor mij. Kleine voldoende.

avatar van Nr.4
lowieke schreef:

Mooi om te lezen hoe blij je hiervan wordt. Ik ervaar juist teleurstelling, omdat ik het qua boodschap ook nogal ondersteun, maar muzikaal zo enorm karig vind. Ook na vaker luisteren. Vooral qua producties trek ik het slecht.

avatar van Linius
Een van de meest interessante nederhop platen in recente jaren. Sterk hoe ze zware maatschappelijke thema’s in een achtbaan aan beats en producties verwerken. Geen seconde te veel (misschien wel te weinig?), elk moment op dit album is raak. Juist de originele beats maken het album onderscheidend en herkenbaar. Het is altijd een fijne lijn tussen experimentatie drang en luisterbare muziek maken. Ik denk dat Sef en Abel aan de goede kant blijven en de luisteraar extra prikkelen met hun aanpak. Al kan ik mij goed voorstellen dat het een paar luister beurten nodig heeft om alles op z’n plek te laten vallen. Gewaagde keuze in het snelle medialandschap van tegenwoordig. Hopelijk wordt de creativiteit beloond. Want deze top plaat verdient het om beluisterd te worden.

avatar van alexander-r
Ik vind het lastig om dit album te beoordelen. Ik vind de eerste twee nummers keihard gaan, vooral de overgang daartussen.

Iedereen b like vind ik tekstueel dan weer erg sterk, ze weten ingewikkelde onderwerpen makkelijk te verwoorden.

Voor de rest blijven de nummers, buiten de titeltrack die ik wel erg hard vind, niet hangen. Het lijkt op herhaling van de eerste paar tracks maar dan minder interessant (dat maakt het niet per se minder goed) uitgevoerd.

Neig naar vier sterren omdat die openingstracks zo hard knallen.