Swan Wash - Shadow Shadow (2024)

1 stem

Label: Sister Cylinder

1. Tunnel (3:20)
  2. 23 Years (3:09)
  3. Almost Gone (3:00)
  4. The Upstairs Museum (2:18)
  5. Up the Stairs (3:28)
  6. Lights Are Outside (3:37)
  7. Tavel's Gavel (6:38)
  8. Before Today (2:58)
  9. Ownership (5:55)
avatar van jeanmaurice
Nu is een album van 34 minuten tegenwoordig al een langspeler, tijdens het cd-tijdperk (wat mis ik die tijd) was dit een mini-album, ergens het midden tussen een EP en LP. Dat gezegd; ik vind dit een sterk debuutalbum. De muziek doet denken aan Siouxsie & The Banshees en Christian Death, dat laatste vanwege de zanger die qua klankkleur sterke overeenkomsten heeft met Rozz Williams. In dat opzicht doet het me ook wel denken aan de band Entertainment. Het stevige uitwaaierende deathrock-achtige gitaarwerk is karakteristiek en draagt het hele album.

Shadow Shadow | Swan Wash - swanwash.bandcamp.com

avatar van jorro
Swan Wash is een Amerikaanse band uit Bloomington, Indiana, opgericht in 2017. De groep ontstond uit een Siouxsie and the Banshees tribute band en bestaat uit drie leden: Scott Ferguson (zang, bas, synthesizers), Jack Andrews (gitaar) en Wyatt Worcel (drums, percussie, synthesizers). Ze brachten twee cassette-EP's uit voordat ze in mei 2024 hun debuutalbum "Shadow Shadow" presenteerden.

Het album opent met "Tunnel", een nummer dat direct de toon zet met zijn donkere en meeslepende geluid. De invloeden van gothic rock en post-punk zijn duidelijk hoorbaar, wat niet verrassend is gezien de achtergrond van de band. De zang van Scott Ferguson is expressief en past perfect bij de melancholische sfeer van het nummer.

"23 Years" volgt en biedt een iets sneller tempo met een aanstekelijke baslijn. Het nummer weet de luisteraar te boeien met zijn dynamische opbouw en pakkende refrein. "Almost Gone" keert terug naar een iets meer ingetogen sfeer ondanks het hypnotiserende ritme, met halverwege dromerige gitaarpartijen en een opzwepend ritme.

Een hoogtepunt op het album is "The Upstairs Museum", ondanks zijn korte duur van 2:18 minuten. Het nummer weet in deze beperkte tijd een stevige indruk achter te laten door zijn melodieën en atmosferische arrangementen. "Up the Stairs" bouwt hierop voort met een meeslepende groove en subtiele synthesizergeluiden die diepte toevoegen aan het geluid.

"Lights Are Outside" blijft ingetogen met krachtige zang en een mooie gitaarlijn. Het langste nummer op het album, "Tavel's Gavel", klokt in op 6:38 minuten en neemt de luisteraar mee op een muzikale reis vol wendingen en fijne hoogtepunten.
Naar het einde toe biedt "Before Today" een meer dynamische toon, met scherpe teksten en een licht opzwepende melodie. Het afsluitende nummer, "Ownership", sluit het album af met een krachtige boodschap en een meeslepende compositie.

"Shadow Shadow" is een prima debuut dat de veelzijdigheid en het talent van Swan Wash benadrukt. Het album slaagt erin om een brug te slaan tussen nostalgische gothic rock en moderne invloeden, wat resulteert in een frisse en toch vertrouwde luisterervaring. Voor liefhebbers van het genre is dit album zeker een aanrader.

1. Tunnel – 3,5
2. 23 Years – 3