Orville Peck - Stampede (2024)

Canada
Country / Pop
Label: Warner

1. Cowboys Are Frequently Secretly Fond of Each Other (3:38)

met Willie Nelson

2. The Hurtin' Kind (3:06)

met Midland

3. Saturday Night's Alright (For Fighting) (4:11)

met Elton John

4. Back at Your Door (3:32)

met Debbii Dawson

5. Chemical Sunset (2:34)

met Allison Russell

6. Death Valley High (2:40)

met Beck

7. How Far Will We Take It? (2:52)

met Noah Cyrus

8. Miénteme (3:10)

met Bu Cuaron

9. Papa Was a Rodeo (4:19)

met Molly Tuttle en Golden Highway

10. Midnight Ride (3:31)

met Kylie Minogue en Diplo

11. Ever You're Gone (3:52)

met Teddy Swims

12. You're an Asshole, I Can't Stand You (And I Want a Divorce) (3:13)

met Margo Price

13. Where Are We Now? (3:38)

met Mickey Guyton

14. Conquer the Heart (3:01)

met Nathaniel Rateliff

15. Rhinestone Cowboy (3:13)

met TJ Osborne, Waylon Payne en Fancy Hagood

Geen volume 2, maar gewoon een aanvulling van nummers.

Het blijft een wat rare constructie die je vaker ziet (The Smashing Pumkins met hun Atum album bijvoorbeeld, die als drie volumes en compleet op deze site staan..... niet mijn keuze trouwens, maar goed).

Van de nieuwe nummers is het duet met Kylie inmiddels verschenen als single.

En nu zal het album ook in fysieke vorm verschijnen.

Na Stampede, volume 1 nu dan het volwaardige album waar volume 1 in z’n geheel terugkeert aangevuld met nieuwe nummers.

Op moment van schrijven zit ik in Memphis en moet het album even via Spotify beluisterd worden (fysiek is de prijs wel heel erg hoog, dus misschien als ik het hier ergens voor een iets betere prijs kan vinden….). Hiervoor zat ik in New York, New Jersey en Nashville. New Orleans volgt hierna nog. Ik pas de muziek hier enorm op aan en Stampede volume 1 werd al erg veel gedraaid en blijkt een geweldige soundtrack deze vakantie en nu komen de nieuwe nummers er nog bij wat het feest alleen maar verhoogt.

Wat vooral opvalt is de variatie aan stijlen. Natuurlijk horen we country terug, maar het waaiert nu meer uit naar pop, rock, soul en funk. Ongetwijfeld dat de gastartiesten daar mede verantwoordelijk voor zijn.

Ik krijg er een goed gevoel bij, maar ongetwijfeld dat de omgeving en het pure genieten van deze muziekvakantie de beleving van dit album extra verhoogt. Tel daarbij op dat ik een Orville fan ben geworden in de loop der jaren waardoor ik niet anders kan zeggen dan dat ik erg in mijn nopjes ben met Stampede. Nu de prijs van de vinyl uitgave nog wat omlaag, want prijzen van bijna zestig euro zijn belachelijk.

Is Orville Peck een gimmick? Denk het wel. Zijn hele manier van presenteren en zijn nummers zullen vast niet bedoeld zijn voor country puristen. Aangezien ik dat niet ben heb ik er geen last van en zijn queer-cowboy presentatie vind ik wel wat hebben.

Verder: heerlijke plaat, en dit zou wel eens de soundtrack van een onvergetelijke vakantie kunnen worden!

avatar van Tha)Sven
Heerlijke zomerse plaat! Zo hoor ik country graag

Stampede kan met recht dé soundtrack van mijn super-vakantie in de VS genoemd worden: elke dag stond het wel op: eerst Volume 1, en vanaf de release die in die vakantie viel het volwaardige album. Dit zal vanaf nu dus een bijzondere plaats gaan innemen in mijn muziekbelevenis.

De release viel dus op het moment dat ik in Memphis zat en daar zocht ik het gelijk de dag na release in de eerste de beste muziekwinkel op (Shangri-La records): wat bleek? Ook daar die enorm hoge vraagprijs dus ik liet het zitten.
Eenmaal terug in het vakantiehuis werd me door mijn reisgenoten gevraagd waarom ik het daar niet wilde kopen. Het is toch een mooi souvenir, een geweldige herinnering? Dan denk je op je vakantie maar eens niet aan dat bedrag. En zo werd ik overgehaald. Op zes minuten lopen van het huisje (we hadden telkens een onderkomen in een gewone wijk) was een andere platenzaak (Goner records) en daar bleek is 2 dollar duurder, maar ach..... 'baby pink versie alleen in de VS'.... vakantie souvenir.... herinnering... niet bij nadenken. Gelukkig klinkt het als een klok en kan ik alleen maar heel blij worden van dit album om verschillende redenen. Nu nog naar Nederland komen voor een concert meneer Orville, want ook dat is traditie voor al mijn vakantie albums: heel snel bij terugkeer het concert in NL bezoeken

avatar van vinylbeleving
Ai, Bronco was leuk maar hier slaat de meter iets teveel door naar Camp. Leuk om af en toe een nummer te luisteren, maar als geheel is Stampede wel erg wisselvallig helaas.