menu

Bill Callahan - Resuscitate! (2024)

mijn stem
3,98 (21)
21 stemmen

Verenigde Staten
Roots / Folk
Label: Drag City

  1. First Bird (6:13)
  2. Coyotes (12:45)
  3. Keep Some Steady Friends Around (4:24)
  4. Partition (7:40)
  5. Drover (7:08)
  6. Pigeons (6:38)
  7. Everyway (5:46)
  8. Naked Souls (9:45)
  9. Natural Information (7:46)
  10. Planets (9:46)
totale tijdsduur: 1:17:51
zoeken in:
avatar van verm1973
4,0
geplaatst:
De Amerikaanse singer-songwriter Bill Callahan staat bekend staat om zijn diepe, resonante baritonstem en introspectieve, poëtische en thematisch complexe songteksten. Met een mix van alternatieve country, folk, en indierock heeft hij zich een unieke stijl aangemeten die zich kenmerkt door bedrieglijk eenvoudige, Nick Cave-achtige instrumentaties en contemplatieve sferen. Maar daar waar Cave een meer dramatische intensiteit ten tonele brengt, is Callahan de kalmte in eigen persoon die de luisteraar uitnodigt om na te denken en te reflecteren. Dat werkt op plaat al negentien albums lang uitstekend, maar werkt het ook op een live-album? Zijn twee vorige live-albums uit 2010 en 2018 werden veelal lovend ontvangen en het derde, getiteld Resuscitate!, completeert een hoogwaardig drieluik.

Resuscitate! bevat tien tracks waarvan het overgrote deel afkomstig is van zijn meest recente plaat YTILAER uit 2022. Meteen valt op dat in de liveversies, de tracks een transformatie hebben ondergaan. First Bird klinkt op het studioalbum bijna zalvend, terwijl de live-uitvoering door toevoeging van een altsaxofoon, elektrische gitaar en volle drums een veel dwingender karakter heeft. Coyotes, een lyrisch complex lied over hoe liefde zowel in het verleden als in het nu bestaat, wordt opgerekt tot een twaalf minuten durende luisterervaring dat flirt met experimentele jazz.

Daar waar op de studioalbums van Callahan de aandacht van de luisteraar meer naar de teksten wordt gedirigeerd, is het op dit live-album juist het snijdende geluid van de instrumenten dat de aandacht opeist. De immer intieme en geruststellende stem van Callahan zorgt hierbij voor een verbindend contemplatief contrast. ‘Liedjes muteren vaak nadat ze zijn opgenomen,’ zegt Callahan hierover. ‘Om een of andere reden muteerden de liedjes van YTILAER sneller dan normaal.’ Het maakt Resuscitate! tot een spannend album: de songs zijn – bij zijn trouwe schare fans – genoegzaam bekend, maar elk lied op deze plaat ontpopt zich muzikaal gezien als een jou bekende vlindersoort in een nieuwe zomer.

En dat heeft niet alleen betrekking op de uitvoering van de liedjes van YTILAER. Callahan maakt her en der uitstapjes naar de periode dat hij nog door het muzikale leven ging onder het alias Smog. Keep Some Steady Friends Around dateert uit 2001 en wordt op Resuscitate! in een soort country-stijl uitgevoerd. Een landschap van desolate Texaanse vergezichten, terwijl het tuimelkruid aan u voorbij rolt. Callahan (woonachtig in Austin, Texas) weet dit beeld in een paar akkoorden en met enkele woorden te schilderen. In de live-uitvoering van het nummer Partition wordt het bijna extatisch. Het hammondorgel dat te horen is in de studioversie maakt live plaats voor een Jimi Hendrix-gelijkende elektrische en eclectische gitaarsolo.

Dat Callahan een meesterlijk goede tekstschrijver is, ook literair, blijkt ook in de liveversie van Pigeons. Openingszin van dit lied ‘Well, the pigeons ate the wedding rice/And exploded somewhere over San Antonio’ is zowel beeldend hilarisch als visueel droevig. Een niet meer te verwijderen beklijvend beeld. Dat weet Callahan, dat weet het publiek, als de eerste tonen van Pigeons klinken. Je kunt de ingehouden glimlach op het gezicht van menig concertbezoekers bijna aanraken. Als aan het eind van dit lied Callahan gortdroog komisch reageert op wat er vanuit de zaal door twee concertgangers geroepen wordt, ben je als luisteraar verkocht.

De uitgeleide van Resuscitate! wordt verzorgd door Planets; een lied over het verlangen naar avontuur en vrijheid, om los te breken van de dagelijkse sleur en de noodzaak hernieuwd contact te maken met de wereld en jezelf. Hoewel het concert zelf ruim drie uur duurde, is dat op Resuscitate! teruggebracht naar vijfenzeventig minuten. Toch bevat de plaat maar tien liedjes, dus enig geduld bij het luisteren is wel vereist aangezien de lengte van een aantal songs ver wordt opgerekt. Voor sommigen wellicht te ver. Voor wie lukt zich tegen de weerstand hieraan te onttrekken en zich laat meedrijven op de klanken en stem van Callahan, wacht een spannend en prachtig live-album.

Recensie | Bill Callahan – Resuscitate! | Nieuweplaat.nl

avatar van Kaaasgaaf
4,0
YTI⅃AƎЯ is een plaat die mij een aantal luisterbeurten volledig in de ban hield, maar waar ik daarna steeds minder behoefte merkte te voelen om hem op te zetten. Het is een prachtige maar ook taaie plaat, en hetzelfde kan gezegd worden van de laatste keer dat ik Bill live zag, op deze tour. Gewoonlijk heeft hij weinig meer nodig dan die Stem en een gitaar om mij helemaal zijn wereld in te slepen, maar nu freakten hij en zijn band lekker door op een soms welhaast jazzy manier wat ik op papier te gek zou moeten vinden, al was het maar dat het altijd toe te juichen is als een artiest zo ver in zijn carrière de behoefte blijft voelen zichzelf uit te dagen. Het is ook zeker niet dat ik van deze kant van Bill niet genieten kan, maar dan met een stuk meer afstand dan ik normaal met hem heb.

Al met al had ik van deze liveplaat niet al te hoge verwachtingen, maar op de een of andere manier lijkt het wel alsof wat hij in zijn hoofd had met deze nummers nu pas écht op mij overkomt en zo het kwartje valt. Ik voel geen afstandelijke bestudeerdheid meer, maar een meeslepende en ook wel ontwapenende wildheid. Wellicht ligt het niet alleen aan mij en bemerkten Bill en zijn topmuzikanten op deze avond het vuur en de magie die nooit vanzelfsprekend, nooit zomaar te vangen zijn, in hun naakte zielen naar voren komen. Daarmee is deze release, in tegenstelling tot wat doorgaans het geval is met liveplaten, een waardevolle en misschien zelfs essentiële toevoeging aan dit steeds verder uitdijende waanzinnig wonderschone oeuvre waarin het altijd heerlijk verdwalen blijft.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:48 uur

geplaatst: vandaag om 21:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.