Ryuichi Sakamoto - Opus (2024)

Japan

3. Andata (3:26)
  4. Solitude (6:08)
  5. For Jóhann (5:49)
  6. Aubade 2020 (3:44)
  7. Ichimei - Small Happiness (3:53)
  8. Mizu No Naka No Bagatelle (3:45)
  9. Bibo No Aozora (5:58)
  10. Aqua (5:12)
  11. Tong Poo (6:02)
  12. The Wuthering Heights (5:13)
  13. 20220302 - Sarabande (3:44)
  14. The Sheltering Sky (6:22)
  15. 20180219 (W/ Prepared Piano) (3:32)
  16. The Last Emperor (6:39)
  17. Trioon (6:39)
  18. Happy End (4:31)
  19. Merry Christmas Mr. Lawrence (5:47)
  20. Opus - Ending (3:04)
avatar van Poles Apart
Twee weekjes vakantie in NL op komst en deze gaat mee, om in de late avonduurtjes te beluisteren. Een live-opname, de laatste van de in 2022 overleden meester, maar dan zonder publiek, en opgenomen door z'n zoon voor een documentaire.

Een verzameling nummers uit z'n carrière, die als slotakkoord gebracht worden van een glansrijk leven. Sakamoto zelf zei het volgende over de opnames:

"While thinking of this as my last opportunity to perform, I also felt that I was able to break new ground,” “Simply playing a few songs a day with a lot of concentration was all I could muster at this point in my life. Perhaps due to the exertion, I felt utterly hollow afterwards, and my condition worsened for about a month. Even so, I feel relieved that I was able to record before my death a performance that I was satisfied with.”

avatar van Poles Apart
Kom er net toevallig achter dat er in september een screening is van de Opus concert film/documentaire in het locale filmhuis hier om de hoek. Gelijk maar een kaartje besteld

Poles Apart schreef:

En daar net van terug. Wat een fenomenale, ontroerende en indrukwekkende vertoning. Sakamoto die nog één maal alles uit de kast haalt, wetende dat de dood hem op de hielen zat, slechts hij en z'n piano, de stilte die valt, de toewijding, de concentratie, het streven naar perfectie, de moed en de pure klasse van een man die het oneerlijke gevecht met z'n ziekte weliswaar verloor, maar z'n leven met dit epische slotstuk grandioos afsloot. Respect, en een traantje.

avatar van devel-hunt
Sakamoto. Hij is niet meer. Een van de grootste muzikale schatten die Japan heeft voortgebracht, nog één keer kroop hij achter zijn vleugel om zijn talenten te etaleren en zijn vingerafdruk op de wereld achter te laten. Gefilmd door zijn zoon. Adembenemend.

Poles Apart schreef:

Voorlopig sporadisch te zien, heb even gekeken op Cineville/filmhuizen.

Recensie: Ryuichi Sakamoto - Opus - oor.nl

avatar van m@rcel_a
Best een ontspannen album van de man. Natuurlijk krijgt hij extra betekenis door de omstandigheden waaronder hij gemaakt is. Als ik hem puur als album beoordeel? Prettig muziekje om zo af en toe op te zetten, maar verder niet zoveel bijzonders.

m@rcel_a schreef:

Bijzonder aan Opus vind ik de verstilling, alleen de essentie, zijn typische timing met de onverwachte noten, zowel met lichtheid, maar zeker ook diepgang en zeker niet oppervlakkig.

avatar van m@rcel_a
Ik lees je, maar begrijp niet zo goed wat je schrijft. Ik luister veel naar klassieke pianostukken. Wat Sakamoto laat horen is toch niet zo heel bijzonder. Het is popmuziek uitgevoerd op een piano. Hij is beter met band.

m@rcel_a schreef:

Er is geen woord Spaans bij dacht ik.
De YMO band periode was van korte duur en zijn solo carrière heeft heel wat fraais voortgebracht. Een vergelijking met klassieke muziek zou ik zelf nooit maken, zijn hele stijl vind ik ook niet echt neo-klassiek, eerder eigentijds tot avant-garde.
Maar ieder heeft z’n eigen beleving of eigen perceptie, en er zijn genoeg volksstammen te vinden die hier helemaal niets aan vinden.

avatar van thomzi50
Ja, dit is inderdaad heel mooi, intiem, indringend. Sakamoto op zijn kalmst, en ook wel min of meer op zijn best.

avatar van dynamo d
Ryuichi Sakamoto’s Opus is zijn zwanenzang. Onwaarschijnlijk ontroerend mooi als hij The Last Emperor op zijn piano speelt. Sakamoto is voor mij de maestro en staat in mijn artiesten top 10 van MuMe!