Mono - Gone (2007)

Label: Human Highway

1. Finlandia (8:07)
  2. Black Woods (11:22)
  3. Yearning (15:37)
  4. Memorie Dal Futoro (9:38)
  5. Due Foglie, Una Candela: Il Soffio del Vento (3:47)
  6. Since I've Been Waiting for You (2:51)
  7. Gone (4:07)
  8. Black Rain (9:17)
  9. Rainbow (2:23)
  10. Little Boy (1945-Future) (9:21)
mooi, zeer mooi.

Zeker! Een blijvertje. Helemaal voor de prijs

voltazy
Nakur schreef:
Zeker! Een blijvertje. Helemaal voor de prijs

en mooi om al deze tracks verzameld op 1 cd te hebben

avatar van Nakur
Wat is dat toch met Mono. Deze jappen maken muziek die eigelijk tot op de seconde te voorspellen valt. Langzaam aanzwellende cymbals met opkomende gitaarerupties die na 2/3e nummer weer afzwakken naar minimaal gitaargetokkel om versneld naar de grande finale te 'shredden'.

Toch heb ik You Are There bijna de volle mep gegeven. Het doet me wat. Het tovert precies de beelden voor ogen die de titels aangeven. Al kan dat laatste meer te maken hebben met de post-rock eigenschap om het geheel op eigen wijze te interpreteren wegens het ontbreken van lyrics en de clichés dat de glooiende structuur en textuur van de muziek in het algemeen beelden geeft van uitgestrekte landschappen en huilende sirenes. Toch stoor ik me er bij Mono niet aan.

Ik vind Gone net zo leuk als You Are There. Een van de beste epossen van hun laatste plaat is ook op Gone vertegenwoordigd, het sublieme Yearning. Die stond namelijk ook op de split LP met Pelican. En ook op dit album komt het nummer tot zijn recht doordat het contrast met het eveneens gave Black Woods uitstekend is. Dat nummer bouwt op de standaard manier op maar ontplooid zich in noise-rock van Sonic Youth meets Merzbow. Dat geeft net die originele impuls aan de muziek om alle nummers maar als MONOtoon te beschouwen. Verder op de cd weten de strijkers een sfeer neer te zetten die liefhebbers van A Silver Mount Zion zeker zal aanspreken.

Uiteindelijk is dit weer onoriginele maar dondersgoeie Post-rock zoals ook hun laatste langspeler was. Er staan wat mij betreft geen missers op. Dat dit samenraapsel van EP's zo consistent klinkt zullen zure criticasters afdoen als MONOtoon. Mij weet het de gehele 76 (!) te boeien en dat is een prestatie op zich. En helemaal geen schande voor 12 (!) euro.

avatar van snarf349
en nu maar wachten op de dvd, die als het goed is in begin 2008 uitkomt.
op de mono site staat een trailer.
www.mono-jpn.com

avatar van snarf349
voor mij de postrock release van het jaar geworden.

avatar van FreekHeining
Nakur schreef:

Heb Gone ook sinds vorige week in mijn bezit. Via Amazon voor 8 euro ofzo

Viel me op bij Yearning dat het krakend klonk bijv. rond 10:50.
Dacht eerst dat mijn headphones kapot waren of iets anders, maar hoort gewoon bij t nummer. Echter de Yearning die op You Are There staat heeft dit kraken niet en ook bijv. het gesproken stukje van 1 sec in het begin klinkt doffer bij You Are There.

Zal wel zo horen dan en misschien een geremasterde track oid. Vraag me af hoe Yearning klinkt op de split EP.

Dit is de versie van de split EP, de versie van You Are There is opgepoetst

avatar van dynamo d
Yearning is 15 minuten postrock genialiteit!