Karine Polwart - Scribbled in Chalk (2006)

Folk
Label: Spit & Polish

1. Hole in the Heart (4:48)
  2. I'm Gonna Do It All (4:56)
  3. Daisy (3:27)
  4. Maybe There's a Road (4:17)
  5. Where the Smoke Blows (3:16)
  6. Holy Moses (4:30)
  7. Don't Know Why (4:39)
  8. Take It's Own Time (3:45)
  9. I've Seen It All (3:22)
  10. Baleerie Baloo (3:27)
  11. Terminal Star (4:38)
  12. 12 Follow the Heron (3:12)
avatar van potjandosie
Karine Polwart was t/m 2005 de lead zangeres van de uit Edinburgh afkomstige Schotse folkgroep Malinky. zij speelde mee op de eerste 2 albums van die band en begon daarna een solocarrière.

dit is haar 2e solo album met alle 12 door haarzelf geschreven liedjes. de maatschappelijk en politiek geëngageerde Karine Polwart schuwt het niet om in haar teksten allerlei misstanden aan de kaak te stellen en dat siert haar. "truth is a story scribbled in chalk just an hour before the flood....".

er valt weinig op haar prachtige zang aan te merken maar helaas laat de kwaliteit van haar liedjes te wensen over. teveel nummers op dit album met moderne folk/pop willen de middelmaat niet ontstijgen. de muziek wordt spaarzaam ingekleurd met behalve een ritmesectie o.a. accordeon en een enkele keer een strijkkwartet zoals op "Terminal Star", 1 van de betere nummers.

andere uitschieters zijn "Don't Know Why", "Take It's Own Time" dat zij voor haar vader Stuart Polwart schreef en "Balerie Balloo" een eerbetoon aan de Schotse Jane Haining die in de jaren 30 als missionaris in een Hongaars weeshuis in Boedapest met o.a. Joodse kinderen werkte en tijdens de nazi bezetting werd getransporteerd naar Auschwitz waar zij in 1944 op 47-jarige leeftijd werd omgebracht.

de afsluiter "Follow the Heron" is een nieuwe versie van een nummer dat eerder verscheen op het Malinky album "Three Ravens".

zoals gezegd teveel anonieme liedjes die lang niet allemaal beklijven. mis de meer traditionele folk en de vollere sound van Malinky op dit solo album van de in het VK gerespecteerde inmiddels 55-jarige Karine Polwart. ken niet al haar werk en sluit niet uit dat zij later betere albums heeft gemaakt dan deze.

Album werd geproduceerd door Mattie Foulds
Recorded at Castlesound Studios, Pencaitland, East Lothian, Scotland

behalve een aantal gastmuzikanten en het strijkkwartet bestond de Karine Polwart Band ten tijde van dit album uit:

Mattie Foulds: drums & percussion
Kevin McGuire: double bass & vocals
Karine Polwart: acoustic guitar & lead vocal
Steven Polwart: acoustic & electric guitars, vocals
Inge Thomson: piano accordion, melodica, triangle & vocals

avatar van Brunniepoo
Follow the Heron ken ik via de coverversie door The Lasses. Sindsdien het nodige van Polwart geluisterd, zonder überhaupt op de hoogte te zijn van het bestaan van Malinky. Ben benieuwd.