Freeway & Jake One - The Stimulus Package 2 (2024)

Uitgebracht in eigen beheer

met Sauce Walka

4. Keep Winnin (4:12)

met Black Thought

5. Price of Fame (2:43)
  6. Lord Forgive Me (3:47)
  7. Freezer (3:12)
  8. Ringin (4:05)

met Jadakiss

9. Heartbreaker (3:42)
  10. Nothing They Can Do (2:38)
  11. Crystals and Keys (2:35)

met Scholito

12. Bearded Legend (3:37)
  13. Surgery (3:47)

met Symba

14. Family Tree (3:00)
  15. Sounds Expensive * (2:31)
avatar van MAS
MAS
Cool!!

Deel 1 was echt top!

avatar van JRLA
JRLA (crew)
Ja echt, deel 1 was voor mij echt een verassing.. Ben benieuwd naar deze

avatar van Septua
Wat een waardig vervolg, beide heren hebben in 14 jaar totaal niet aan kwaliteit ingeleverd. Ben hier erg blij mee, groot fan van het eerste project.

avatar van thomzi50
Heel solide, inderdaad een waardig volg, je kunt horen dat beide artiesten echt hun best doen - de raps zijn gedreven, de beats zitten op zich goed in elkaar. En toch haalt deze plaat het voor mij nergens bij de voorganger. Geen echte uitschieters, geen momenten die me direct overrompelen. Komt dat doordat ikzelf in de tussentijd ook iets andere muziek en dus vast ook anders naar muziek ben gaan luisteren? Het zal meespelen. Maar ook los daarvan voelt het voor mij iets minder sprankelend. Neemt niet weg: goede plaat, tof dat ze zich hieraan hebben gewaagd, en ik ga 'm zeker nog vaker luisteren, misschien groeit-ie dan ook wat.

avatar van Yestsida
Goede opvolger.

Veertien jaar na de sublieme verrassing The Stimulus Package zijn rapper Freeway en producer Jake One daar terug met een opvolger. Het was in 2010 niet enkel een verrassing dat deze twee heren samenkwamen voor een volledig project, dat het daarbij nog eens op het gewaardeerde onafhankelijke label Rhymesayers Entertainment uitkwam was zeker zo onverwacht. De gastheren zijn 14 jaar ouder en brengen de opvolger niet meer uit op Rhymesayers maar doen dit volledig zelfstandig. Kan het de hype waarmaken?

Freeway is een goede rapper maar verre van buitengewoon, hij krijgt steeds al ongelofelijk veel punten voor zijn enthousiasme en de manier waarop hij de producties verorbert. Een slecht album heb ik nog niet van deze Moslim rapper gehoord, The Stimulus Package is echter wel verreweg het beste dat hij al ooit uitgebracht heeft. Freeway heeft een uitstekende chemie met Jake One en bewezen dit al vaak, niet alleen op hun collaboratiealbum. Volgens mij begon het allemaal met het klassieke nummer The Truth (ook met Brother Ali) en nadien hebben ze nog veel samengewerkt.
The Stimulus Package 2 is niet zo goed als het eerste deel, al is het ook zeker niet matig.

De raps zijn nog steeds goed gevuld met enthousiasme en deze Philly rapper klinkt zoveel jaren na zijn Roc-a-Fella-debuut nog steeds hongerig. Na alles wat deze man meegemaakt heeft is het knap dat hij nog steeds vrijwillig door het leven gaat, laat staan nog zo hard gaat in zijn muziekcarrière. Het gaat al jaren niet goed met de gezondheid van Freeway, hij sukkelt namelijk al heel lang met zijn nieren. Daarbij komt ook dat zijn 19-jarige zoon doodgegaan is in 2020 door een drugoverdosis én een jaar later verloor hij zijn 21-jarige dochter aan kanker. Deze feiten komen ook langs op dit album en ze zijn elke keer weer hartverscheurend.

Jake One laat niet bepaald iets speciaals horen maar produceert hier wel perfect naar de noden van zijn collega. Heerlijke producties voor de spitter.

De grootste nadelen van The Stimulus Package 2 zijn de gastartiesten. Conway the Machine en Black Thought doen het goed, Jadakiss is heerlijk op dreef op de single Ringin'... Peedi Crakk(/Peedi), Sauce Walka, Scholito en Symba had ik echter kunnen missen (zeker de eerste twee).

Zoals gezegd is dit album niet zo sterk als het eerste collaboratiealbum, een 3,5* vind ik echter te weinig voor het project.

Kleine 4*

avatar van Nr.4
Dope album. Altijd wel liefhebber van Freeway's stijl geweest en de combi met Jake One beats is fresh. Toch vind ik vooral de tracks met de grote namen als featuring (Conway, Black Thought en Jadakiss) het tofste. Vooral Jadakiss als gastrapper is eigenlijk altijd raak.

avatar van bennerd
Nr.4 schreef:
Vooral Jadakiss als gastrapper is eigenlijk altijd raak.

Meest frustrerende artiest ooit op dat vlak. Geniale rapper, geen solo-materiaal die dat niveau haalt. Styles P staat overigens op 2.

avatar van Nr.4
bennerd schreef:

Eens. Ik denk dat er geen rappers zijn van wie ik zoveel verses in huis heb en geen soloalbum. Al is A Gangster and A Gentleman van Styles nog wel een soort van jeugdsentiment.