Toby Lee - House on Fire (2024)

1 stem

5. No Need to Lie (3:41)
  6. Fever (1:52)
  7. Into the Light (3:32)
  8. Saviour (3:34)
  9. Patiently Waiting for Love (3:02)
  10. Preacher (2:45)
  11. Safe Ground (2:42)
avatar van Koos R.
Veelbelovende jonge Brit die met House on Fire zijn inspiratie zowel uit de Brits Blues Boom van de jaren zestig uit de 20e eeuw haalt (zonder daar direct een copy-paste van te maken) als van de moderne bluesrock. Toby Lee brengt de nodige soul in zijn bluesrock. Op het album is het geen oeverloos of overdaad aan gitaarsolo's, veel meer dat de kortere solo's in dienst van de nummers staan. Bovendien heeft Toby Lee de nodige kracht in zijn stem, dat helpt.
Het pakkende, enthousiaste openingsnummer House on Fire lijkt geïnspireerd op een iets tragere variant van "Ain't Messin' Round' van Gary Clark Jr. De blazers zorgen voor het bluessoulgevoel. Het vervolgnummmer is een beetje standaard stevigere bluesrock (de o yeah is niet aan te komen). Het derde nummer Count on me is vervolgens weer subtieler met een fijn ritmegitaartje, zijn stem leunend tegen de blazersectie.
Met 35 minuten is het geen land album Dat is niet erg. Ten Years After's debuutalbum en tweede studioalbum tikten ook maar net rond de 35 minuten aan.