Sheila E. & The E-Train - Hella Fonk E (2023)

Funk / Soul
Label: Stiletto Flats

1. 25th Street (5:13)
  2. Truth (8:43)
  3. El Alma de Carnival (4:00)
  4. Oakland in da House (4:10)
  5. Fanfare Mantansuka-Stroke 75-Oakland Stroke (3:41)
  6. Heaven Must Be Like This (4:51)
  7. Yellow Submarine (1:09)
  8. Virtuosity (4:11)
  9. Love Is Now (4:46)
  10. Midnite Jamm (3:47)
Ik las wat interviews met Sheila E. naar aanleiding van haar tour die momenteel gaande is. Leuk, omdat ik haar zou gaan zien in jazzclub Dakota in Minneapolis, de dag na mijn bezoek aan Prince studio Paisley Park. Een enorm toeval, en wat voor eentje, want perfecte kaarten gescoord voor het eerste optreden die avond, waar ook gedineerd kon worden.

In die interviews had ze het over haar salsa album Bailar dat recentelijk is uitgebracht, maar ook over een tweede album, Hella Fonk E, dat ze alleen bij haar concerten zou verkopen (en via haar website). Waar Bailar een salsa album is, daar zou dit meer funk zijn. Mijn interesse was gewekt en ik wilde wel een cd van haar kopen die avond; begint ze het optreden met excuses voor het feit dat het uitverkocht was bij de voorgaande optredens en dat je dus naar haar website zou moeten gaan voor een exemplaar. Beetje apart verhaal natuurlijk, maar geen album in de koffer terug naar Nederland. Wel een geweldige show met slechts twee bekende hits: A Love Bizarre en The Glamourous Life. Verder veel jazzy en funky nummers, plus wat leek op aardig wat jammen. Elk optreden bleek anders want ik zag ook setlists waar het wat meer Prince-gericht was.

Nu ik het album dan maar via haar site heb aangeschaft kwam ik erachter dat maar liefst zes nummers (de eerste zes die ze die avond uitvoerde) van dit album afkomstig waren. Toen compleet nieuw voor mij en vrij verrassend. Lekkere jazz en funk waar de zang geen grote rol krijgt (en als het die krijgt is dat voornamelijk van bandzangeres Lynn Mabry).

In eerste instantie was ik erg afwachtend om dit album te kopen, want ik ben geen liefhebber van de voorgaande albums met The E-Train, maar dit is toch erg lekker allemaal. Dit is hoe ik Sheila E. graag hoor. Niet voor niets dat ik die avond in Minneapolis zo te gek vond.

Wat mij betreft volgen meer van dit soort albums. Hoe jammer dat ze het verdomd om dit op andere wijze uit te brengen. Niet streaming en niet verkrijgbaar in de winkels helaas. Dit omdat ze vind dat artiesten niets verdienen aan haar muziek. Ze heeft een bekend punt, maar nu zullen velen dit album nooit leren kennen en eigenlijk zouden velen dat wel moeten wat mij betreft.

Van Oakland in da House is nu ook een videoclip.