Beardfish - Songs for Beating Hearts (2024)

Zweden
Label: Inside Out

1. Ecotone (4:30)
  2. Out in the Open (20:33)
  3. Beating Hearts (11:01)
  4. In the Autumn (5:58)

met Amanda Örtenhag

5. Ecotone [Reprise] (0:43)
  6. Torrential Downpour (8:29)
  7. Ecotone [Norrsken 1982 Edition] * (6:13)
avatar van Apieknar
Na bijna 10 jaar eindelijk een nieuw album van Beardfish! Ik ben heel blij dat deze band weer muziek maakt.

In the Autumn is een heerlijk nummertje en klinkt onmiskenbaar als Beardfish. Nog twee maandjes wachten op de rest!

avatar van meesterdch
Lang geleden dat ik zo zat te wachten op een nieuw album en hem direct op de dag van release moest luisteren. En zonder dat ik nu al een volledige studie van het album heb gemaakt, kan ik alleen maar zeggen: geweldig! Alles wat Beardfish zo goed maakte voor mij, is weer terug. Wat bij mij na de eerste luisterbeurten vooral blijft hangen is, naast prachtige melodieën, de warmte van de muziek, het geluid dat als een warme bries, een deken over je heenvalt. Al die ouderwetse instrumenten die je dat gevoel geven, alsof je weer voor het eerst naar je favoriete muziekgenre luistert. De tokkel van de akoestische gitaar, de scheurende hammond, de solo op de moog, die baspartijen die net even voller klinken als bij veel andere muziek en natuurlijk de zwevende mellotronpartijen. Tel daar bij dat Sjöblom weer eens grossiert en geweldige (en ook zeer gevoelige) teksten en zijn zang vol emotie is (zowel in de zachte als harde delen) en je kunt bij mij niet stuk. Hoogtepunten voor nu: het 'hopes and dreams' stuk van de epic 'out in the open' en 'Torrential Downpour'. Maar dat zal na dit weekend vast weer anders zijn. Welkom terug Beardfish! Niet meer verdwijnen als jullie blieft.

avatar van Apieknar
Na meerdere luisterbeurten de afgelopen week, begint dit album langzaam in te dalen. Ik hoor veel mooie dingen.

meesterdch schreef:
Welkom terug Beardfish! Niet meer verdwijnen als jullie blieft.

Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik hoop dat Beardfish nog veel meer mooie muziek gaat maken!

avatar van jorro
Een nieuw album van Beardfish. Na acht albums en een ontbinding in 2016, herenigde de band in 2023 en bracht nu dus hun negende studioalbum uit. Het album combineert melodieuze progressieve rock met moderne elementen en toont de evolutie van de band. Het album is goed ontvangen.

Opener Ecotone heeft een prachtige melodie en een zeer ingetogen karakter. De tekst beschrijft een gevoel van verloren zijn en het zoeken naar betekenis, (8). Daarna een vijfdelig epos met de titel Out in the Open. Het verkent thema's als verlies en hereniging, mogelijk verwijzend naar de breuk en reünie van de band zelf. De muziek varieert van energieke passages tot rustige, akoestische segmenten, wat een dynamische sfeer creëert. (7,5)
Beating Hearts is een nummer van uitersten. De serene strijkers in het begin staan in schril contrast met de luide rock vanaf halverwege het nummer. Ook dit is derhalve een zeer dynamische track. Het gaat over liefde en daarbij horende emoties (8) In the Autumn doet soms wat folky aan. Mij bevalt dat wel. Zeker het duet met Amanda Örtenhag. Het lied gaat over samen zijn en elkaar steunen (8)
De 43 seconden van Ecotone (Reprise) voegen weinig toe. Daarna Torrantial Downpour dat gaat over het verlies van de vader van zanger Rikard Sjöblom. Een nummer met een flinke bite. Een krachtige afsluiter. (8)

Conclusie en aanbeveling
Het nieuwe album van Beardfish is een indrukwekkende terugkeer, vol met dynamische en emotionele nummers. De band laat zien hoe ze klassieke progrock combineren met moderne elementen. Het album biedt veel variatie, van ingetogen momenten tot krachtige passages. Voor liefhebbers van progressieve rock is dit album absoluut een aanrader om te ontdekken!

Waardering 7,9

Beardfish leren kennen via het ongelofelijke straffe album "- +4626-Comfortzone". Daarna nog "Sleeping in Traffic: Part One " gekocht net voor de corona crisis uitbrak. Ik ben heel blij dat Beardfish herrezen is, want het is toch een meerwaarde in het prog landschap.
Ik zag dit nieuw plaatje liggen in mijn platenzaak en heb deze natuurlijk direct gekocht. Het klinkt weer als een klok. Weer typisch Beardfish sound met veel afwisseling .
Aan alle liefhebbers van het progrock genre : KOOP DEZE PLAAT ( of CD ).

avatar van LZA
LZA
Nice dit! Ik wist wel dat deze band weer herrezen was maar deze plaat was mij wederom geheel ontgaan net als de vorige release toendertijd haha. Meteen aangeschaft natuurlijk. Laatste track is alvast een pareltje gebleken.

Heerlijke band
Heerlijke cd
Nú hopelijk snel op tour graag