William Fitzsimmons - Incidental Contact (2025)

Folk / Pop
Label: Nettwerk

1. Altar (3:38)
  2. Holding a Place for You (3:39)

met Bre Kennedy

3. On My Radar (4:04)
  4. Long Distance Runner (3:10)
  5. I Know What Happens (3:42)
  6. Call My Name (3:02)
  7. Over You (3:25)
  8. Incidental Contact (4:02)
  9. I Will Not Forget You (3:21)
  10. Back to You (3:30)
  11. Catch You If You Fall (3:12)
  12. Amsterdam (3:40)
  13. Slowly Moving Cars (4:08)
William ploegt lekker voort: onderhand kan je zijn muziek wel dromen. Af en toe een klein accent verschil, maar dan heb je het ook wel gehad en dat is nu al niet anders. Deze keer wat meer richting pop en wat meer instrumenten als toevoeging waardoor het geluid voller klinkt: saxofoon, elektrische gitaren. Ja, misschien is het accentverschil op dit album wel het grootst sinds tijden.

Zodra ik de strijkers in opener Altar hoor kun je me weer opvegen. En dames die met William meezingen verhogen telkens weer de sfeer. Nu mag Bre Kennedy dat doen.

Dertien heerlijke nummers van een artiest die ik enorm waardeer. Incidental Contact verstevigt die mening alleen maar. Word ik dit dan nooit een beetje beu? Nee. Ab-so-luut niet. Laat mij maar lekker wegdromen op de zoetgevooisde klanken van William Fitzsimmons.......

En hebben we hem ooit zo 'dansbaar' gehoord als op Over You en Back to You? Ook op I Will Not Forget You is het best lastig om stil te blijven zitten.

Incidental Contact mag dan misschien geen wereldwonder zijn, maar het feit dat William op dit album toch wat andere paden bewandelt prijs ik ten zeerste. De man kan weinig fout doen bij mij (nou ja, het was leuker geweest als track 12 Rotterdam heette).

avatar van Silky & Smooth
aERodynamIC schreef:
Ja, misschien is het accentverschil op dit album wel het grootst sinds tijden.

Mooi! Precies het antwoord dat ik hier zocht (en nodig heb).

avatar van Silky & Smooth
Het doet toch niet zoveel als ik gehoopt had. Ik merk dat zodra de pijn weg is uit zijn muziek dat snel té zoet en gezapig wordt. Het voelt dan bijna als een parodie op zichzelf. Dit is ook de reden dat ik hem op een gegeven moment wat heb losgelaten. Misschien heeft hij dat zelf ook wel door en probeert hij zichzelf een beetje opnieuw uit te vinden. Het verschil met eerdere albums is inderdaad het grootst; een wat voller, swingender geluid. Helaas werken juist die nieuwere, dansbare nummers op mijn zenuwen. En de muziek die meer in lijn ligt met zijn recentere werk vind ik dus wat flauw. Bij elkaar opgeteld dus een bijzonder matig album...

avatar van Ducoz
Fluistert hij nog steeds zo in je oor?

avatar van vinylbeleving
Ducoz schreef:
Fluistert hij nog steeds zo in je oor?

Yep. Zangtechnisch gezien houdt t niet over hoor. In de productie klinkt er per album wel wat verschil, maar wat betreft zang is er weinig ontwikkeling. Toch geniet ik er wel weer aardig van, maar zal ik een Fitzimmons album niet meer zo snel aanschaffen.
Ik heb drie albums van hem in de kast staan, en dat is ook wel genoeg.