Gilbert O'Sullivan - Songbook (2024)

Ierland
Label: Union Square

1. Nothing Rhymed (3:07)
  2. Clair (2:47)
  3. We Will (3:35)
  4. Blue Anchor Bay (3:36)
  5. Happiness Is Me and You (3:44)
  6. Alone Again (Naturally) (3:32)
  7. What's in a Kiss (2:32)
  8. I'll Never Love Again (3:49)
  9. Why Oh Why Oh Why (3:33)
  10. No Matter How I Try (2:57)
  11. Dansette Dreams and 45s (5:45)
  12. A Kiss Is a Kiss (2:39)
avatar van kevin2
Prima verzamel album, waarom staat Underneath the blanket go nooit op een verzame album.

avatar van gaucho
Omdat dat nummer gek genoeg alleen in Nederland een groot succes werd. In Engeland kwam het niet hoger dan nummer 40 en verder werd het nergens een hit. De meeste hitcompilaties van Gilbert O'Sullivan zijn internationale uitgaven, daarom staat dit nummer er vaak niet op.

Ik heb zelf deze verzamelaar. Dat is een van de weinige - zo niet de enige - CD's waar dat nummer wél op staat. Natuurlijk allang vervallen, maar volgens mij niet heel moeilijk te vinden.

Gek genoeg geldt iets dergelijks trouwens ook voor Matrimony, zie ik nu: alleen een hit in Nederland, en dat is sowieso een van de weinige landen waar het nummer überhaupt op single werd uitgebracht. Raar, nooit geweten - het nummer klinkt toch echt als een instant hit.

Overigens is bovenstaand album geen verzamelaar, maar een twaalftal op nieuw opgenomen nummers, zo lees ik op Gilberts eigen website. 'Paired down versions', zo lees ik. Ik weet niet helemaal zeker wat dat wil zeggen - vermoedelijk semi-akoestisch ofzo, met alleen piano en gitaar.

De man treedt nog steeds op trouwens. Een paar dagen geleden nog in Heerlen, of all places...

avatar van Tonio
Gewoonlijk kies ik altijd zeer bewust een album uit om te beluisteren. Maar kort geleden gaf ik een keer toe aan een impuls. En zo kwam ik terecht bij dit album. En dat beviel mij eigenlijk best wel.

Ik kende hem natuurlijk wel van een aantal leuke hitjes van vroeger. Ook wist ik wel dat de man nog altijd actief was. Op dit album speelt hij een aantal van zijn hits en enkele andere songs in een sobere setting. Meestal dus een piano, met af en toe een of twee instrumenten ter ondersteuning.

Nu ik diezelfde hits in een sobere uitvoering hoor besef ik pas hoe goed en tijdloos die songs zijn. De overige songs zijn niet bijzonder, maar ook geen opvullertjes. Sympatieke plaat, deze Songbook.