Boy George - Cheapness & Beauty (1995)

Dance
Label: Virgin

1. Funtime (3:05)
  2. Satans Butterfly Ball (3:03)
  3. Sad (3:52)
  4. God Don't Hold a Grudge (2:49)
  5. Genocide Peroxide (3:44)
  6. If I Could Fly (4:04)
  7. Same Thing in Reverse (3:33)
  8. Cheapness and Beauty (3:59)
  9. Evil Is So Civilised (3:32)
  10. Blindman (4:12)
  11. Your Love Is What I Am (4:42)
  12. Unfinished Business (3:33)
  13. Il Adore (6:12)
  14. Same Thing in Reverse [Acoustic Version] * (3:30)
  15. Cheapness and Beauty [Acoustic Version] * (3:50)
  16. Funtime [Ramp Alien Spawn Club Mix] * (7:02)
Boy George gaat van start op een manier die we niet van hem kennen: rock! Ja u leest het goed: de gitaren mogen scheuren en doen dat op het tweede nummer ook. Beetje glamrock, beetje suffe rock, beetje saaie rock, dat dan weer wel.
Dan denk je: ach, hierna zal het wel weer goedkomen maar dan, hoppa, nog eentje er achteraan, gevolgd door alweer zo'n nummer.
Ook nummer 5 is toch wel wat belegen rock 'n roll en dan is het moment om af te haken. Gelukkig klinken nog net op tijd de eerste tonen van If I Could Fly en de twijfel slaat toe om toch nog even door te zetten want dit nummer is gewoon mooi en past beter bij Boy George.
Dan volgt een poppy nummer met een lichte country-touch: Same Thing in Reverse is niet alles maar kan mijn goedkeuring toch nog net krijgen. Cheapness & Beauty heeft een beetje hetzelfde karakter en dat maakt dit album toch wel vreemd want na die eerste 5 nummers hebben we nu een middenstuk dat compleet anders is , maar ook onderling behoorlijk gelijkend.
Alsog hij dat zelf ook beseft, want de gitaren mogen weer omgegespt worden op Evil Is So Civilised en dat dendert door op het nummer dat volgt en daarna wederom hetzelfde (okee met een lichte dancebeat lijkt het).
Als toetje nog 2 schitterende nummers die ook te vinden zijn op het album U Can Never Be 2 Straight. En dat is nu net de pest: de mooiste nummers staan ook allemaal op dat album. Ik noem een If I Could Fly, Unfinished Business en Il Adore................tja, en dan is mijn keuze snel gemaakt. Dan hoor ik liever dat album, want die rockers geloof ik wel. Een vermakelijk plaatje, best wel hoor, maar laat die gitaren toch maar voor wat ze zijn beste jongen. Het zijn die mooie nummers die er nog een 2,5* van weten te maken, anders toch echt een halfje minder.

avatar van vigil
Een verrassende maar vooral sterke rockplaat van Boy George welke in niets te vergelijken is met zijn vroegere werk met Culture Club, Jesus Love You en solo-spul.

Blijkbaar had hij behoudens een stevigere muzikale koers ook nog wat stevige teksten over voor bepaalde mensen zoals bv in Sad en Unfinished Business.

Sad:
You're so sad.
Mirror, mirror, on the wall,
Who's the biggest hypocrite of all?
I say you, you say me;
Either way, we disagree.

Unfinished Business:
You're the same tough guy
That cried in my arms,
And kissed me when the lights went down.
I hear you married some Danish girl.
I'm so glad that it wasn't me,
'Cause you're like so many of those
Boys I've known;
You break your promise easily.
Unfinished business.