Cody Jinks - Backside of 30 (2024)

Country
Label: Late August

1. A Memory and a Dream (3:08)
  2. Looking for a Friend (4:54)
  3. We Get By (3:56)
  4. Thunderheads (4:09)
  5. 13 Years (3:58)
  6. Prairie House Redemption (5:02)

met Sam Anderson en Quaker City Night Hawks

7. Glad to Say (3:53)
  8. Lady Bug (3:28)
  9. This Old Guitar (3:06)
  10. Alone (3:18)
  11. Just Enough (2:32)
  12. When the New Wears Off (4:26)
avatar van Tonio
Wat is de overeenkomst tussen Taylor Swift en Cody Jinks (behalve natuurlijk dat ze beiden muzikant en Amerikaan zijn)? Taylor heeft inmiddels enkele van haar oudere albums opnieuw opgenomen. En Cody is daar blijkbaar ook mee bezig. In 2021 heeft hij Adobe Session in een unplugged versie uitgebracht. En nu heeft hij zijn tweede album 30 opnieuw opgenomen en uitgebracht.

Ditmaal niet unplugged, maar in een iets 'vollere' versie. En met (nog) meer prominente rollen voor pedaal steel en viool. Maar gelukkig wordt het nergens 'te' en vind ik deze versies inderdaad nog wat beter dan de originele release uit 2012.

Taylor doet haar heropnames zoals bekend uit boosheid t.o.v. haar oude muziekuitgeverij. Bij Cody weet ik niet of hij dit uit wrok, of om commerciële of artistieke reden doet. Maar ik heb wel een vermoeden. Met ingang van het tweetal prachtalbums uit 2019 (After the Fire & The Wanting) brengt hij namelijk alles in eigen beheer uit (met als labelnaam Late August). Hij lijkt sindsdien behoorlijk gehecht aan zijn onafhankelijkheid.

De tekst van het eerste bonusnummer Just Enough getuigt hiervan. Hierin vertelt hij wat hem beweegt om zijn muziek te maken. Het etiketten plakken op zijn muziek door anderen laat hem koud. Hij speelt wat hij wil. Bevalt het je, dan is dat fijn. Zo niet, even goede vrienden. Overigens vind ik dit nummer een vrij matige uptempo song (afgezien dus van de tekst).

Dat geldt niet voor de tweede nieuwe bonussong. When the New Wears Off is een heerlijk nummer.

avatar van Edgar18
Ik ben na één luisterbeurt nog niet overtuigd. Sowieso voel ik hem de laatste albums iets minder bij Cody. Vaak grijp ik terug naar Adobe Sessions, Lifers en The Wanting, terwijl ik zijn recentere albums juist links laat liggen.